Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει μακεδονική γλώσσα



«Το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε την μακεδονική γλώσσα μας γίνεται δεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Οι Πρέσπες προβλέπουν πως η ΠΓΔΜ δικαιούται να χρησιμοποιεί την «μακεδονική» γλώσσα, μολονότι δεν δεσμεύουν την Ελλάδα να την αποκαλεί κατ' αυτόν τον τρόπο.

Η συμφωνία ορίζει επίσης πως η «μακεδονική» γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή το βασίλειο της αρχαίας Μακεδονίας και ανήκει στην ομάδα των «νότιων σλαβικών» γλωσσών, κάτι που παραδέχτηκε ο κ. Ζάεφ.

Σημείωσε πως αυτή η σλαβική ρίζα της μακεδονικής γλώσσας είναι αποδεκτή και μέρος των συμφωνηθέντων.

Τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να εστιάζουν στο γεγονός ότι η ΠΓΔΜ διασφάλισε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες διαρροές ότι η Αθήνα προσπαθεί να προωθήσει μέσω των Ηνωμένων Εθνών ξεχωριστό πρωτόκολλο για το θέμα της γλώσσας, το οποίο είχε γίνει πολιτικά επιζήμιο για το Μέγαρο Μαξίμου μετά από δηλώσεις του κ. Ζάεφ.

Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο κ. Ζάεφ είπε πως δεν υπάρχει τέτοια προσθήκη κι ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση Ζάεφ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης που θέτουν ως προϋπόθεση οι Πρέσπες.

Στην τρίτη τελευταία ψηφοφορία, που αναμένεται να γίνει στις 15 Ιανουαρίου, θα χρειαστεί εκ νέου την στήριξη των οκτώ βουλευτών της εθνικιστικής αντιπολίτευσης για να πετύχει την ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται.