Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Yπουργείο Εθνικής Άμυνας: Δεν επιβεβαιώνεται το περιστατικό με τη σημαία



"Η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας" δήλωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για το περιστατικό με τη σημαία.

"Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργό από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα" σημείωσε.

Στο ερώτημα αν υπάρχει σήμερα σημαία στη βραχονησίδα απάντησε: "Η κυριαρχία του ελληνικού εδάφους δεν εξαρτάται από κάτι τέτοιο".

Σημειώνεται ότι για Τούρκους κομάντο που κατέβασαν την ελληνική σημεία από βραχονησίδα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι η τουρκική Ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα την κατέβασαν Τούρκοι κομάντο και τόνισε πως "αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν".

 

"Δεν κατέβηκαν οι ελληνικές σημαίες από τις τρεις βραχονησίδες του συμπλέγματος των Φούρνων. Τώρα ήμουν στα ανοιχτά. Τις είδα και τις τρεις να κυματίζουν κανονικά", δήλωσε νωρίτερα και  ο Δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης.

"Ενημερώθηκα και εγώ για τη δήλωση Γιλντιρίμ, γι' αυτό και αποφάσισα να προσεγγίσω το σημείο για να διαπιστώσω τι έχει γίνει. Ωστόσο, έστω και με κιάλια, είδα τις ελληνικές σημαίες. Δεν τις κατέβασαν οι Τούρκοι", συμπλήρωσε ο Δήμαρχος πριν από λίγα λεπτά στο enikos.gr. "Έχω οπτική επαφή. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι άλλο έχει συμβεί. Ξέρω μόνο ότι τις σημαίες τις έβαλαν παιδιά, Φουρνιώτες, που είχαν έρθει στο νησί για τις διακοπές του Πάσχα. Κι εγώ ενημερώθηκα για την πράξη τους, δεν το γνώριζα", τόνισε στο enikos.gr ο κ. Μαρούσης.