Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΥΠΕΞ: «Τσάμικο» ζήτημα δεν υφίσταται και δεν το συζητάμε



«Τσάμικο» ζήτημα δεν υφίσταται για την Ελλάδα και ουδέποτε έχει τεθεί προς συζήτηση με την Αλβανία, σημείωσαν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στον απόηχο των δηλώσεων του αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι ότι διμερείς διερευνητικές επαφές που γίνονται περιλαμβάνουν στην ατζέντα και το «τσάμικο».

Οι διπλωματικές πηγές επισήμαναν με νόημα ότι δηλώσεις σαν κι αυτές του κ. Μπουσάτι ουδόλως συμβάλλουν στην προώθηση της όποιας μελλοντικής ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, ούτε βοηθούν τον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα έχει θέσει σειρά προϋποθέσεων για την προώθηση της αλβανικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αιχμή τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων σε περιοχές όπως η Χειμάρρα σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι .
Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να λάβει δημόσια θέση όσον αφορά τις δηλώσεις Μπουσάτι.

Παράλληλα κατηγόρησε το ΥΠΕΞ για διαπραγματεύσεις εν κρυπτώ και ερήμην της αντιπολίτευσης.

«Η εμμονή στη νοοτροπία της κρυφής διπλωματίας είναι βαθιά αντιδημοκρατική, εμποδίζει τη διαμόρφωση συγκλίσεων στα εθνικά θέματα και έτσι αδυνατίζει σοβαρά τη θέση της χώρας», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.