Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το ΥΠΕΞ καταγγέλει παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την πΓΔΜ



Πολλές οι διακηρύξεις της πΓΔΜ για την εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού και μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά ουσία μηδέν.

Αυτό φαίνεται να προκύπτει από την τελευταία προκλητική συμεριφορά των Σκοπίων, την οποία καταγγέλει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του σχετικά τη συμμετοχή του γενικού προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο, Γιόβικα Παλατσέφσκι (Jovica Palacevski), σε αλυτρωτική εκδήλωση με την οποία παραβιάζεται γι άλλη μία φορά από την πΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων.

Ο κ. Παλατσέφσκι έλαμψε δια της παρουσίας του εκπροσωπώντας την κυβέρνηση των Σκοπίων σε αλυτρωτική εκδήλωση συμπατριωτών του απεθύνοντας χαιρετισμό από εξέδρα με πίσω φόντο έναν μεγάλο χάρτη της πΓΔΜ, η οποία «εξαπλώνεται» ίσαμε τον Θερμαϊκό, την Καβάλα και τη Φλώρινα, χωρίς να απουσιάζει φυσικά και ένας τεράστιος ήλιος της Βεργίνας!

Σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του επιπλήττει την κυβέρνηση των Σκοπίων τονίζοντας ότι παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου και τις αλλαγές προσώπων «φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα».

Υπενθυμίζει δε με σαφήνεια ότι «απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της πΓΔΜ» είναι «η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας».