Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τον… χαβά του ο Ερντογάν: Αγνοεί ΗΠΑ – ΕΕ και απειλεί εκ νέου Αθήνα και Λευκωσία



Πιστός στην μέχρι σήμερα εφαρμογή του σχεδίου του για Ελλάδα και Κύπρο συνεχίζει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια αφενός να επιβληθούν νέα τετελεσμένα και αφετέρου να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν οι πιέσεις τόσο σε βάρος της ελληνικής όσο και της κυπριακής πλευράς.

Η τουρκική επιθετικότητα πλέον έχει εισέλθει σε νέα φάση και αφορά όλα τα μέτωπα. Αιγαίο, Ανατολικής Μεσόγειος με το φλέγον ζήτημα των υδρογονανθράκων, καθώς και η προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις από ΗΠΑ – ΕΕ για τις απειλητικές και παράνομες κινήσεις της στην περιοχή, η Αγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα, δείχνοντας ότι δεν λογαριάζει κανέναν. Τελευταίο απτό δείγμα η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την «κυβέρνηση» των κατεχομένων, κατά τη διάρκεια της οποία έστειλε νέο μήνυμα κατά Αθήνας και Λευκωσίας.

Μάλιστα, οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου έρχονται μόλις λίγη ώρα μετά το ηχηρό μήνυμα Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Γαλλία και η ΕΕ βρίσκονται σε «επαγρύπνηση και αλληλεγγύη όσον αφορά τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ απηύθυναν προ ημερών νέες προειδοποιήσεις κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Απαντώντας σε ερώτηση για τις δραστηριότητες του Γιαβούζ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις εντός των χωρικών της υδάτων».

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε για να προσθέσει ότι «αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή». Παροτρύνουμε, σημείωσε ακόμη, «τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το… χαβά του ο Ερντογάν

Αμέσως μετά τα ηχηρά αυτά μηνύματα, ο Ερντογάν προχώρησε σε νέο παραλήρημα χθες, Πέμπτη, όπου μεταξύ άλλων κατηγόρησε την ΕΕ και υποστήριξε πως «η Ευρώπη στην Κύπρο δεν υποστηρίζει την ισότητα αλλά έχει έρθει σε κατάσταση που υποστηρίζει την ανισότητα».

Ανέφερε, επίσης, πως η Τουρκία θα συνεχίσει στον δικό της οδικό χάρτη για όσα κάνει στην ανατολική Μεσόγειο: «Τα πλοία μας για να μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους με ασφάλεια είναι σε ετοιμότητα η αεροπορία και το ναυτικό μας και στην ανατολική Μεσόγειο κανένα σχέδιο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν αγνοεί την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «αυτοί που στο παρελθόν προσπάθησαν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το νησί με το αίμα των Τουρκοκυπρίων, σήμερα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα με πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις».

Για το θέμα των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν ανέφερε πως «σε περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν πάρει το μάθημα τους από όσα έχουν συμβεί να ξέρουν πως δεν θα διστάσουμε να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις».

«Οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται που δεν λύνεται το Κυπριακό»

Όμως, ο τούρκος πρόεδρος δεν έμεινε εκεί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε του Ελληνοκύπριους τόσο για την ύπαρξη, όσο και για την αδυναμία λύσης του Κυπριακού.

«Το Κυπριακό παραμένει χωρίς λύση εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης των Ελληνοκυπρίων» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται, με αποφασιστικότητα, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

«Μέχρι να επέλθει λύση στο νησί, η Τουρκία θα ενεργεί από μόνη της»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι μόνο αν η ε/κ πλευρά δεχθεί να συμβιβαστεί, θα επέλθει λύση στην Κύπρο, αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει τα βήματα που θεωρεί εκείνη κατάλληλα, ενώ δήλωσε τη στήριξή του ακόμη και στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση.

«Μόνο εάν ο ε/κ τομέας στηρίξει έναν ειλικρινή και ρεαλιστικό συμβιβασμό, θα επέλθει η λύση στο νησί, που όλοι αναμένουν. Μέχρι όμως να έρθει εκείνη η ημέρα, η Τουρκία, μαζί με την ΤΔΒΚ θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε στα κατάλληλα και απαραίτητα βήματα».

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία. «Παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις και στηρίζουμε το άνοιγμα εκ νέου των Βαρωσίων» ανέφερε.