Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Την αποκατάσταση των μισθών των στρατιωτικών ζητά η ΝΔ - Ερώτηση από την Κατερίνα Παπακώστα



Ότι ρωτούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση,το ρωτάνε τώρα οι βουλευτές της ΝΔ. Και στη μέση είναι οι στρατιωτικοί που ακόμη περιμένουν τα αυτονόητα.

Η Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής της Β΄Περιφέρειας Αθηνών ρωτά λοιπόν τον ΥΕΘΑ:

Από την αρχή της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει δεσμευθεί να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της οικονομικής αδικίας σε βάρος των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και στην υλοποίηση της απόφασης 2192/2014 του ΣτΕ, η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματική την περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων των στελεχών των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.). 

Τον Απρίλιο του 2015, σε Απάντησή του σε Ερώτηση που είχε κατατεθεί από Βουλευτές, ο κ. Καμμένος παρουσίασε πρόταση σχεδίου νόμου που ρυθμίζει την αναδρομική καταβολή των υπολοίπων 50% των αποδοχών των στελεχών των Ε.Δ. από 1-8-2012 και διορθώνει τις διατάξεις του ν.4307/2014, με τις οποίες είχε ήδη καταβληθεί το ήμισυ των αποδοχών.

Ωστόσο, τον Μάρτιο 2015 από την Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών είχε επισημανθεί ότι μία περαιτέρω αύξηση των αποδοχών και των συντάξεων των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. «θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας». Επιπλέον, σε Απάντηση σχετικής Ερώτησης Βουλευτών, το Υπουργείο Οικονομικών είχε διευκρινίσει ότι τυχόν αναπροσαρμογή των αποδοχών «συναρτάται από τις εκάστοτε επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες». 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Θα καταθέσετε τελικώς στη Βουλή το νομοσχέδιο για την διόρθωση των διατάξεων του ν. 4307/2014 και την υλοποίηση της υπ. αριθμ. 2192/2014 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, ώστε να αποκατασταθούν οι αποδοχές και οι συντάξεις των στελεχών των Ε.Δ.;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών η αναπροσαρμογή των αποδοχών και των συντάξεων των στελεχών των Ε.Δ. θα πραγματοποιηθεί εφόσον το επιτρέπουν οι επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες. Βάσει ποιων στοιχείων και με ποιες εγγυήσεις συνεχίζει να διαβεβαιώνει ο ΥΠΕΘΑ την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ;