Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τι θα γίνει με το Επίδομα Παραμεθορίου - Ο Δ. Βίτσας ανοίγει τα χαρτιά του



Προβληματική παραμένει η χορήγηση του λεγόμενου "επιδόματος παραμεθορίου", το οποίο ήταν προεκλογική δέσμευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το επίδομα δόθηκε τους δυο πρώτους μήνες του 2016 και στη συνέχει επί έξι μήνες δεν μπήκαν οι 4 Ημέρες Εκτός Έδρας (ΗΕΕ), που έχουν αντικαταστήσει το κομμένο επίδομα παραμεθορίου από τον μισθό των στρατιωτικών.

Η αγανάκτηση πολλές φορές ξεχείλιζε το ποτήρι, καθώς ιδιαίτερα τα χαμηλόβαθμα στελέχη που είχαν προϋπολογίσει αυτό το μικρό βοήθημα στον οικογενειακό προϋπολογισμό, έβλεπαν ότι οι ελπίδες τους εξανεμίζονται.

Την περασμένη Παρασκευή και μετά από διαρκή δημοσιεύματα του Onalert για το θέμα, δόθηκαν χρήματα στο ΓΕΣ και έτσι κατάφερε να καταβάλλει 3 και όχι 4 ημέρες ΗΕΕ. Τα χρήματα αυτά τις αμέσως επόμενες ημέρες θα μπουν στους λογαριασμούς των στελεχών.

Το Onalert απευθύνθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, αναζητώντας μια επίσημη απάντηση για το θέμα.

Ο Αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε την προσπάθεια που γίνεται ώστε να μην χαθούν άλλοι μήνες πέραν του Μαρτίου και Απριλίου. Δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι αυτό το ποσό ειδικά για τα χαμηλόβαθμα στελέχη και διαβεβαιώνει ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση των κονδυλίων. 

Δείτε τι είπε:

ΒΙΤΣΑΣ: Η ΝΔ προσπαθεί να κάνει φασαρία με το επίδομα παραμεθορίου, αν και η ίδια δεν ήταν εντάξει με το θέμα. Όταν παραλάβαμε εμείς δώσαμε 8 μήνες επίδομα. Προσπαθούμε να βρούμε την πηγή ώστε το 2016 αν μπορούμε να δώσουμε 10  μήνες.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή έχει δοθεί Ιανουάριος και Φεβρουάριος, έχει χαθεί Μάρτιος και Απρίλιος 

ΒΙΤΣΑΣ: Και προσπαθούμε να βρούμε τα δυο άλλα τετράμηνα. Λέτε έχει χαθεί, γιατί υπάρχει το ζήτημα οτυ Ελεγκτικού συνεδρίου, γιατί το επίδομα παραμεθορίου πρέπει να δίνεται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Το θέμα είναι ότι εμείς κινούμαστε με βάση τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια. 

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Την περασμένη Παρασκευή μπήκαν 3 ημέρες ΗΕΕ και όλοι ρωτούν σε ποιο μήνα αντιστοιχούν

ΒΙΤΣΑΣ: Αντιστοιχούν σε μέρος από το 2ο τετράμηνο

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Θα δοθούν σύντομα και άλλα;

ΒΙΤΣΑΣ: Αυτό που έχει κάνει ο υπουργός, είναι να εξεταστεί από όλες τις πηγές, και μιας και οδεύουμε στο τέλος του χρόνου, η δυνατότητα ώστε να βρεθούν χρήματα και να δοθεί το επίδομα παραμεθορίου. Δεν είναι θέμα πολλών χρημάτων, αλλά μερικές φορές αυτά που λέμε "λίγα χρήματα" για την τσέπη του στελέχους είναι πολλά. Και αυτή την προσπάθεια κάνουμε.