Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τα διπλωματικά παιχνίδια Ζάεφ στον Αλ. Τσίπρα - Τι σκοπεύει να κερδίσει «στις καθυστερήσεις»;



Στον φόντο των συλλαλητηρίων σε 23 πόλεις στην Ελλάδα την Τετάρτη για την Μακεδονία και με το ραντεβού ν' ανανεώνεται για τις 8 Ιουλίου στο Σύνταγμα τα Σκόπια "κρατούν ερμητικά κλειστό το στόμα τους" με το πολυπόθητο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα ν' αναβάλλεται συνεχώς με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό μάλιστα να δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν προθεσμίες» για την επίλυση του ονοματολογικού.

Η τακτική των Σκοπίων φέρεται να έχει ως στόχο να κερδίσει χρόνο προσπαθώντας να φέρει την Αθήνα ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τις αλλαγές που επιθυμούν ξαφνικά να κάνουν σε μία συμφωνία, η οποία υποτίθεται ότι έχει "κλείσει" εδώ και μέρες από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτροφ;

Χαρακτηριστικό αυτής της τακτικής είναι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, και η απόπειρα από πλευράς ΠΓΔΜ να επανέλθει στη διαπραγμάτευση και πάλι πρόταση για το όνομα«Μακεδονία-Σκόπια», ενώ είχαν καταλήξει ήδη οι υπουργοί, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, στα γνωστά τρία αποδεκτά ονόματα.

Η Αθήνα, μάλιστα, φωτογραφίζει μία Βρετανίδα νομικό, επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων ως την πέτρα του σκανδάλου που εγείρει συνεχώς εμπόδια. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για άτομο που πρωταγωνίστησε και τα προηγούμενα χρόνια στις διαπραγματεύσεις ως εκλεκτή του Γκρουέφσκι.

Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ Σκοπίων επισημαίνει: «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιδείχθηκε καλή θέληση και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή, όπως και σε κάθε διαδικασία παρόμοιας φύσης, είναι απαραίτητο αυτή η καλή θέληση να μετουσιωθεί από τις ομάδες εργασίας σε κείμενο συμφωνίας, που θα απεικονίζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις ουσιαστικές παραμέτρους της πολιτικής συνεννόησης που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών». 

Ο «καλός» Ζάεφ και ο κακός Ντιμιτρόφ

Ωστόσο, από τις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ διαφαίνεται ότι χρησιμοποιεί διαφορετικό τόνο. Δήλωσε ότι η διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα λυθεί «από μέρα σε μέρα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα, διαβεβαίωσε ότι θα γίνει, αλλά δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία. Είναι προφανές, ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει επιλέξει τον ρόλο του καλού αστυνομικού, υιοθετώντας, όμως, μία διγλωσσία. Από τη μία δηλώνει αισιόδοξος και από την άλλη δυσκολεύεται να κάνει πράξη τις ελληνικές απαιτήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύει σε παρασκηνιακά τηλεφωνήματα να μην πάρει κανείς σοβαρά τα λεγόμενα Ντιμιτρόφ και από την άλλη δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ τους.

Πηγές αναφέρουν ότι σε επικοινωνία που είχε πολύ πρόσφατα με διεθνή παράγοντα, ο Ζόραν Ζάεφ είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ θέλω να τελειώνω, μην υπολογίζετε τα θέματα που θέτει το υπουργείο Εξωτερικών».

Παράγοντας χρόνος

Ο χρόνος τελειώνει για τα Σκόπια, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το σκέλος της προ-ένταξής τους στην Ε.Ε, καθώς τέλη του τρέχοντος μηνός, πραγματοποιείται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής. Σε αυτό ποντάρει η Αθήνα, ελπίζοντας πως οι εσωτερικές αντιστάσεις θα σπάσουν και ο Ζάεφ θα αναγκαστεί άμεσα, εν όψει των ευρωπαϊκών διαδικασιών, να συνθηκολογήσει στο "έναντι όλων" με αποδοχή όσων συμφωνήθηκαν παράλληλα μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ. 

Εξάλλου, μονόδρομο για την είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ χαρακτηρίζει η Αθήνα τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, σχολιάζοντας τις εμφανείς διαφορές στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ και του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Το ίδιο σκεπτικό, αλλά από την ανάποδη, έχουν τα Σκόπια.

Θεωρούν ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να κάνει βήματα πίσω, ρίχνοντας νερό στο κρασί της, έτσι ώστε να μην βρεθεί υπόλογη στο blame game για το ποιός και τί είναι αυτό που έριξε τελικώς τη διαπραγμάτευση στα βράχια, στην περίπτωση αποτυχίας.

Εσωτερικές συγκρούσεις

Τεταμένο παραμένει και το ελληνικό μέτωπο. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στην πάγια θέση τους, όσον αφορά στο όνομα της γειτονικής χώρας και στη μη αποδοχή της χρήσης του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του.

Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι στα κάγκελα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διγλωσσία, μυστική διπλωματία και απαξίωση κάθε κριτικής φωνής.

«Ο κ. Κοτζιάς όχι μόνον επιμένει στην πολιτική παραπλάνησης του ελληνικού λαού, αλλά το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι συνεχίζει με τις τοποθετήσεις του να αποδυναμώνει τα πάγια διπλωματικά επιχειρήματα της Ελλάδος ενισχύοντας έτσι -συνειδητά ή ασυνείδητα- τις αλυτρωτικές αξιώσεις των Σκοπίων», σημειώνει η ΝΔ.

Σε άλλη ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι, όχι μόνον δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της πΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι τάχα η «μακεδονική», αλλά στις εν λόγω διασκέψεις του ΟΗΕ είχε αντιδράσει δύο φορές επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά το 2007 και το 2012.

Επισημαίνει ότι «οι επιφυλάξεις της μάλιστα, υπάρχουν επισήμως καταγεγραμμένες στις εκθέσεις των δύο αυτών διασκέψεων, κάτι που παραδόξως δεν συμβαίνει στην έκθεση της τελευταίας Διάσκεψης του ΟΗΕ (2017) στην οποία μετείχε εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Ως απάντηση, το γραφείο τύπου του Νίκου Κοτζιά κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συνεχίζει να μην μιλάει για την ταμπακιέρα, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι μπερδεύει τις γλώσσες που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ ως επίσημες για τις εργασίες του, με την επίσημα αναγνωρισμένη γλώσσα εκάστου κράτους-μέλους.

Τί θα γίνει αν δεν χτυπήσει το τηλέφωνο μέσα στις επόμενες ώρες; Απλούστατα, η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί σε ναυάγιο και δύσκολα αυτό θα μπορέσει να αποτραπεί, εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων που υπάρχουν.

Από εκεί και πέρα δε, θα αρχίσει το blame game ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, και στις δύο χώρες, για το ποιος θα ευθύνεται για το ναυάγιο