Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συνάντηση Μητσοτάκη – Παρλί με φόντο την τουρκική προκλητικότητα



Την ευκαιρία να συζητήσει για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Μητσοτάκης και Παρλί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, καθώς και την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Από την πλευρά της, η κυρία Φλοράνς Παρλί υπογράμμισε στην αποκλειστική της συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», πως «η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ξεκαθαρίζει ότι τα ελληνικά και τα γαλλικά συμφέροντα «σε θέματα ασφάλειας συνδέονται και βρίσκονται παντού».

«Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι, η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα του σεβασμού της κυριαρχίας τους στις θαλάσσιες ζώνες τους και καταδικάζει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας αυτών των θεμελιωδών κανόνων» ανέφερε ειδικότερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, ενώ παράλληλα καταδίκασε το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, τονίζοντας πως δεν έχει καμία νομική αξία και δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε περαιτέρω πως η συμφωνία αυτή θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και την ασφάλεια της περιοχής.

Εξάλλου η γαλλίδα υπουργός κατέστησε σαφές πως τα συμφέροντα των δύο χωρών σε θέματα ασφαλείας συνδέονται και διαμήνυσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να επενδύσει σε μια βιώσιμη σχέση «επειδή η στρατηγική και γεωπολιτική μας θεώρηση της Ευρώπης και της Μεσογείου είναι παρόμοια σε μεγάλο βαθμό».