Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Συνάντηση Αναστασιάδη -Ακιντζί μέχρι τα μέσα Αυγούστου



Η επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να συζητήσουν ελεύθερα, να διεξέλθουν όλα τα θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, είπε ότι «έχει γίνει συνεννόηση με την πλευρά του κ. Ακκιντζί και για αυτό είναι που ανακοινώνεται ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου, πριν από το μέσο του μήνα, θα γίνει αυτή η άτυπη συνάντηση. Η επιθυμία του Προέδρου είναι να μπορέσουν να συζητήσουν ελεύθερα, να διεξέλθουν όλα τα θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο αντικειμενικός στόχος είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μέσα σε κατάλληλο κλίμα χωρίς προκλήσεις ή παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας. Και εκεί, αφού ξεκινήσουμε στο σημείο, στο οποίο είχαμε φτάσει στο Κραν Μοντανά – αυτό είναι πολύ σημαντικό – και με δεδομένη τη βοήθεια που μπορεί να δώσει το πλαίσιο Γκουτέρες, με αναφορά, δηλαδή, και στις έξι παραμέτρους, στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων και με την ισχύ των αρχών και κανόνων της ΕΕ, να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία που θα λάβει υπόψη και το ζήτημα της Ασφάλειας».

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση θα είναι παρούσα και η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτό «δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα», προσθέτοντας ότι «σημασία έχει ότι υπάρχει βούληση. Τόσο καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ΄επανάληψη απευθύνει εκκλήσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχει βούληση από την τουρκοκυπριακή πλευρά, και ελπίζουμε η συνάντηση να περιστραφεί γύρω από τα πραγματικά ζητήματα του Κυπριακού, χωρίς προσπάθεια να αναμιχθούν άλλα θέματα που μπορεί να είναι παράγοντας κωλυσιεργίας ή αντιπερισπασμού».

Ερωτηθείς αν είναι προϋπόθεση για την πλευρά μας να αρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς να υπάρχουν παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι. Είναι η κοινή λογική σε όλες τις διαπραγματεύσεις που υπάρχουν στον κόσμο. Δεν γίνεται διαπραγμάτευση με τη μια πλευρά να προκαλεί, να καταπατά δικαιώματα και να δημιουργεί ένταση».

Πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να είναι ουσιαστικές απαιτούν το κατάλληλο κλίμα. Η άτυπη συνάντηση θα γίνει στην προσπάθεια να συμφωνηθεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και, βεβαίως, στην παράλληλη προσπάθεια να τερματιστούν αυτές οι προκλητικές ενέργειες».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο όπου είχαν φτάσει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δηλώσεις και σχόλια ακούγονται συνεχώς από διάφορες κατευθύνσεις. Σημασία έχει ότι η έκκληση του ΓΓ μετά την πρωτοβουλία που εξεδήλωσε σίγουρα αναφέρεται, όπως και στις εκθέσεις του γίνεται αναφορά, στο προηγούμενο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά. Αν αυτή είναι η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, το βέβαιο είναι ότι η δική μας επιδίωξη είναι οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από εκεί που είχαν φτάσει για να αξιοποιηθεί η πρόοδος που έγινε και να μην ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή, αλλά και για να αποφευχθούν απόπειρες που ακούγονται να γίνονται για να εκτραπεί η διαπραγμάτευση από το πλαίσιο των ΗΕ».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα, στα δύο χρόνια που έχουν περάσει από το Κραν Μοντανά, έχει καταβάλει αμείωτες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η πλευρά που είχε επικαλεστεί είτε τις Ευρωεκλογές είτε το Brexit για να κωλυσιεργήσει δεν ήταν η ελληνική κυπριακή πλευρά. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει ότι γίνεται αντιληπτό- και ελπίζουμε να έχουμε και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, του Συμβουλίου Ασφαλείας- ότι πρέπει να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση, με δεδομένο, μάλιστα, και το πλαίσιο Γκουτέρες με τις έξι παραμέτρους».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης έχει καταρρεύσει, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Σημασία έχει ότι η Κύπρος σήμερα μπορεί να στηρίζεται στην ΕΕ. Παρά τις περιπέτειες του 2012-2013 δεν ακούσαμε σειρήνες που έλεγαν ότι μπορούσαμε να φύγουμε από την ΕΕ και ως μέλος της ΕΕ η Κύπρος μπορεί να έχει στήριξη από τα 27 κράτη της ΕΕ. Σχολιασμός γίνεται για τα μέτρα και τη στήριξη που δίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, αυτή η στήριξη δεν ήταν ποτέ δεδομένη για την Κύπρο. Έχει κερδηθεί με τη συνδρομή και της Ελλάδας μέσα από μεγάλες προσπάθειες και, βεβαίως, δεν είναι καθόλου το τέλος του δρόμου. Όπως, επίσης, βλέπουμε να υποστηρίζουν και μεγάλες δυνάμεις τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με πολύ συγκεκριμένη θέση απέναντι στην Τουρκία. Από κει και πέρα ο καθένας είναι πάντοτε ελεύθερος να έχει τις δικές του απόψεις».

Πρόσθεσε ότι «αυτή την ώρα και με δεδομένη τη φύση της απειλής, την απόπειρα που κάνει η Τουρκία είτε για να σφετεριστεί τον φυσικό πλούτο της Κύπρου είτε να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα είτε ακόμα και να δυσχεράνει την επίλυση του Κυπριακού παρεμβάλλοντας στο ενεργειακό ζήτημα, προσμετρώντας το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζουμε, η μόνη σοφή συνταγή θα ήταν η ενότητα και η συσπείρωση. Όπως το Συμβούλιο Αρχηγών έχει τοποθετηθεί απέναντι στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας θα πρέπει να συνεχίσουμε με κάθε σεβασμό στις όποιες επιμέρους πολιτικές απόψεις μπορεί να έχουν οι πολιτικές δυνάμεις».