Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΣτΕ: Στην ολομέλεια η αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών



Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, συζητήθηκε σήμερα η αίτηση αναστολής των Παμμακεδονικών Οργανώσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018 μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και των Σκοπίων και ενώ έξω από το δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί μέλη των Οργανώσεων, με σημαίες και πανό.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων, ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται ψήφιση από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας).

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι παραβιάσθηκε τόσο η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του άρθρου 1 παρ. 3 Συντάγματος, καθώς υπογράφηκε παρά την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού στην οποιαδήποτε παραχώρηση ονόματος, χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όσο και η αρχή της δεδηλωμένης για το θέμα της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.

Η κυρία αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, το πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Στη σημερινή συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο, συζητήθηκε η αίτηση αναστολής των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, και αναπτύχθηκαν οι νομικές θέσεις των προσφευγόντων.

Παράλληλα, ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του «Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας» Γιώργος Κόκκας, κατέθεσε υπόμνημα υπέρ των θέσεων των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, υποστηρίζοντας ότι είναι ανυπόστατη η όλη διαδικασία, καθώς δεν προηγήθηκε δημοψήφισμα στην χώρα μας.