Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στα άκρα ο Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους



Λίγα 24ωρα πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις  με επίκεντρο για μία ακόμη φορά τα ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα,  σε τηλεοπτική του συνέντευξη 3 ωρών όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948».

Αυτός, πρόσθεσε,  «είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)».

«Χωρίς την άδεια μας δε θα γίνει ο Eastmed»

Παράλληλα δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη,  «πρέπει να πάρουν την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Προκλήσεις και από τον Ακτάι

Νωρίτερα ο σύμβουλος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Γιασίν Ακτάι ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη για να προστατεύσει τον λαό της χώρας και δεν πρόκειται να αποσυρθεί από εκεί.

«Δεν σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από τη Λιβύη» είπε ο Ακτάι και πρόσθεσε ότι «δεν θεωρεί την παρουσία της Τουρκίας (στη Λιβύη) ως κατοχή», αναφέρει η λιβυκή εφημερίδα Αλ Ουασάτ, επικαλούμενη δηλώσεις του τούρκου συμβούλου στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σπούτνικ.

«Ο αρχηγός του στρατού, ο πιεστικός στρατάρχης Χαλίφ Χαφτάρ, μπόρεσε να παρακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα χάρη στην Τουρκία και την παρουσία της στη Λιβύη, επειδή δεν κατάφερε να υπερισχύσει της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας», τόνισε ο Ακτάι.

«Για τον λαό της Λιβύης»

Και συμπλήρωσε πως «η Τουρκία βρίσκεται επί τόπου για να προστατεύσει τον λαό της Λιβύης και δεν σκοπεύουμε να καταλάβουμε τη χώρα».

«Οσοι θα αντιμετωπίσουν την Τουρκία δεν είναι παρά μισθοφόροι», κατέληξε ο σύμβουλος του τούρκου προέδρου.