Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Σκόπια: Πέρασε ξανά από τη Βουλή η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία



Με 69 ψήφους υπέρ και έναν βουλευτή να απουσιάζει, η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για τη «Βόρεια Μακεδονία» πέρασε, για δεύτερη φορά, από τη Βουλή των Σκοπίων. Τέθηκε για δεύτερη φορά σε ψήφιση εξαιτίας του βέτο που έθεσε ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, που αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία.

Και αυτή τη φορά, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) αποχώρησαν από την αίθουσα, πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην ομιλία του επανέλαβε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια δεν θέτει σε κίνδυνο τη «μακεδονική» ταυτότητα και εθνότητα. Και κάλεσε τον πρόεδρο των Σκοπίων να την επικυρώσει, καθώς δεν γίνεται να υπερασπιστεί το Σύνταγμα, παραβιάζοντάς το.

Σημειώνεται ότι μετά το δεύτερο «ναι» της Βουλής, ο Ιβανόφ είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τη συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, έχει διαμηνύσει ότι θα του κάνει πρόταση μομφής και θα τον καθαιρέσει.