Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ραγδαιες εξελίξεις στα Σκόπια: Ο Ιβάνοφ δεν υπέγραψε τη συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία»



Ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας απειλεί με φυλάκιση πέντε ετών όποιον ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών - Έξαλλος ο Ζάεφ: «Παραιτούμαι αν χάσω το δημοψήφισμα»

Το ‘ πε και το ‘κανε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος δεν υπέγραψε τελικά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Ο Ιβανόφ ανακοίνωσε την απόφασή του εξηγώντας ότι ενεργούσε πάντα υπεύθυνα και ασκούσε τα δικαιώματά του και τα καθήκοντά του στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των συμφερόντων της χώρας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει εντολή να υπογράψει το διάταγμα περί έκδοσης του νόμου επικύρωσης επειδή ένας από τους άξονες της πολιτικής του στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν ότι δεν αποδέχεται την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα.

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης. Στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτού του εκλογικού προγράμματος και με εξέλεξαν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι αναφέρεται στη «διαφορά ως προς το όνομα του κράτους» και όχι στις «διαφορές» για τις οποίες μιλάει η συμφωνία αυτή», τόνισε ο Ιβανόφ.

Όπως ανέφερε: «Αυτή η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποτέλειας από άλλη χώρα, δηλαδή τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, «πολίτης ο οποίος φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών». Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος».

Ζάεφ: Παραιτούμαι αν χάσω το δημοψήφισμα 

Ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας του έστειλε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, απειλώντας με παραίτηση από το αξίωμά του, σε περίπτωση που χάσει στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της γείτονος 1TV, ο κ. Ζάεφ είπε: «Ναι, θα φύγω, εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη “Μακεδονία”».
Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι αναμένει ένα ποσοστό 75% - 85% να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Οι πολίτες δεν έχουν να επιλέξουν κάτι άλλο, δεν έχουν άλλη εναλλακτική. Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη “Μακεδονία” ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

 
 

Στο ερώτημα τι θα πράξει ο ίδιος, σε περίπτωση που ο πρόεδρος των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δεν επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αρκέστηκε να πει ότι «οι νομικές υπηρεσίες του κράτους εργάζονται ως προς το ενδεχόμενο αυτό».

Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν η κυβέρνησή του έχει συντάξει το ακριβές ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, είπε ότι το ερώτημα θα σχετίζεται πρωτίστως με το ονοματολογικό αλλά και με την εισδοχή της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο τελευταίο ζήτημα, ο κ. Ζάεφ εκτίμησε πως η χώρα του θα λάβει στις 12 Ιουλίου επίσημη πρόσκληση από τη Συμμαχία για ένταξη, ενώ θα ακολουθήσει μια περίοδος τριών έως πέντε μηνών εξονυχιστικής εξέτασης της υποψηφιότητας.

«Μετά από αυτή τη διαδικασία», εξήγησε, «θα αποσταλεί πρόσκληση επικύρωσης από τα κράτη μέλη της συμμαχίας».

Ο ίδιος είπε ότι είναι σημαντικό τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να διαβιβάσουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στη χώρα του.

Αναφερόμενος στη θέση της Γαλλίας που αντιδρά στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. είπε ότι: «Πολλές χώρες ενθαρρύνουν τη Γαλλία να πάρει μια θετική απόφαση, πιθανόν η θέση της Γαλλίας να οφείλεται σε κάποιες διαφορές στο εσωτερικό της χώρας».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηλεφωνήματα κάθε μέρα σα να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».