Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Προκλητικός ο Ερντογάν: Θα κάνουμε ο,τι θέλουμε στη Λιβύη



Προκλητικός στα όρια της χυδαιότητας εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το ηχηρό «χαστούκι» του ΟΗΕ που ζήτησε από την Άγκυρα, χωρίς να την κατονομάζει βέβαια, να σταματήσει να παρεμβαίνει στη Λιβύη.

Ο τούρκος πρόεδρος σπεύδοντας να μας υπενθυμίσει για πολλοστή φορά πως θα κάνει ό,τι θέλει εκείνος, αγνοώντας τους πάντες, προέτρεψε ανοιχτά την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ να διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό, χωρίς να λογαριάζει σύνορα.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του τη Δευτέρα στην Άγκυρα σε εκδήλωση για τις νέες εγκαταστάσεις της ΜΙΤ, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών «κάνει το καθήκον της στη Λιβύη».

«Πιστεύω ότι θα συνεχίσετε να προστατεύετε τα συμφέροντα της χωράς μας, χωρίς να σας εμποδίζουν σύνορα αποστάσεις και εμπόδια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι μυστικές υπηρεσίες μας κάνουν αυτό που πρέπει στη Λιβύη… Οι περιφερειακές συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της χώρας μας και ο ανταγωνισμός δυνάμεων που συνεχίζεται για εμάς έχουν ζωτική σημασία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν υπάρχει ο ανταγωνισμός τοπικών και διεθνών δυνάμεων στην περιοχή μας και αλλάζει και μπερδεύεται η εικόνα της περιοχής μας» υποστήριξε ο Ερντογάν.

«Φτάνει πια»

Το βράδυ της Δευτέρας ο ΟΗΕ είχε στείλει σαφές μήνυμα κατά της Τουρκίας για την εμπλοκή της στον εμφύλιο της Λιβύης, λίγες ώρες αφότου ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε πως ο στρατός του εισήλθε τη Δευτέρα στην πόλη Σύρτη.

Συγκεκριμένα, δια στόματος του ειδικού επιτετραμμένου για την αφρικανική χώρα, Γασάν Σαλάμε, ο ΟΗΕ εξέφρασε την «οργή» του και απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των ξένων επεμβάσεων στην εμφύλια σύρραξη.

«Είμαι αληθινά εξοργισμένος διότι βλέπω πως οι πάντες θέλουν να μιλήσουν για τη Λιβύη, αλλά όχι για τους Λίβυους» φέρεται να δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Φτάνει πια, οι Λίβυοι υπέφεραν αρκετά» έσπευσε να προσθέσει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Η χώρα έχει υποφέρει πάρα πολύ από την ξένη ανάμιξη με διάφορες μορφές. Αυτό που ζητάω από όλες αυτές τις χώρες είναι πολύ καθαρό: Μακριά από τη Λιβύη» είπε στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

«Υπάρχουν αρκετά όπλα στη Λιβύη, κανένας δεν έχει ανάγκη γι’ άλλα. Υπάρχουν αρκετοί μισθοφόροι στη Λιβύη. Λοιπόν σταματήστε να στέλνετε κι άλλους, όπως συμβαίνει σήμερα» κατέληξε.