Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Προκαλεί και πάλι ο Σκοπιανός Πρόξενος στο Τορόντο



Συνεχίζει να προκαλεί ο Γενικός Πρόξενος των Σκοπίων στο Τορόντο Γιοβίκα Παλασέφσκι, ο οποίος παραβρέθηκε σε πρωτοχρονιάτικο … Gala συμπατριωτών του, όπου δεν έλλειψαν οι προκλήσεις κατά της Ελλάδας, παρά τα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε από την σκοπιανή ενορία «Προφήτου Ηλία Mississauga», σε αίθουσα δεξίωσης στο Τορόντο, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο το οποίο ακολουθεί η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων.

Σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ήταν διακοσμημένες στο χώρο της εκδήλωσης ενώ κυμάτιζαν και στη διάρκεια των χορών, παρουσία του επίσημου κρατικού αξιωματούχου.

2

 

Ο Σκοπιανός Πρόξενος παραβλέπει προκλητικά τα όσα αναφέρονται στη Συμφωνία των Πρεσοών, που αναγνωρίζει εκ νέου τον Ήλιο της Βεργίνας ως ελληνικό σύμβολο και πως απαγορεύει οποιαδήποτε χρήση του ή αναγνώριση από δημόσιους φορείς.

Δεν είναι ωστόσο πρώτη φορά, που ο συγκεκριμένος διπλωμάτης «χαϊδεύει» τ’ αυτιά των εθνικιστών συμπατριωτών του στον Καναδά. Το καλοκαίρι του 2017 είχε παραβρεθεί σε αλυτρωτική εκδήλωση για το «Ίλιντεν», όπου δέσποζαν προκλητικοί χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας» έως την Λάρισα και την Χαλκιδική, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παρά την επίσημη καταδίκη του περιστατικού από την κυβέρνηση Ζάεφ τότε, και τις συστάσεις που ακολούθησαν προς τον πρόξενο στο Τορόντο, ο Παλασέφσκι -προερχόμενος από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE- συνεχίζει να συμπεριφέρεται προκλητικά, αναμένοντας προφανώς την κυβερνητική αλλαγή μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Καμία αντίδραση δεν υπάρχει έως αυτή τη στιγμή, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον προκλητικό σκοπιανό διπλωμάτη, στον Καναδά.

Πηγή κειμένου: 

protothema