Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Χάφταρ - Κράτησε 40 λεπτά



Νωρίτερα είχε συνάντηση μιάμισης ώρας ο Χαλίφα Χάφταρ με τον Νίκο Δένδια. "Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χάφταρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις είτε με συμμετοχή στην επιβολή του εμπάργκο. "Ναι σε όλα" από τον Λίβυο στρατάρχη.

Σαράντα λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό που τον δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή. Νωρίτερα ο στρατάρχης Χάφταρ είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος της συνάντησης με τον Χαλίφα Χάφταρ, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η ελληνική πλευρά ενθάρρυνε τον στρατάρχη να συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στη διάσκεψη του Βερολίνου και να επιχειρήσει στο πλαίσιο των συνθηκών να πετύχει κατάπαυση του πυρός, αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη και την απομάκρυνση των μισθοφόρων.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας είπε πως ζήτησε από τον Χαλίφα Χάφταρ να επιδιώξει την αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων που υπέγραψε ο Σάρατζ και Ερντογάν. Ο Λίβυος στρατάρχης, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, συμφώνησε σε όλες τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς.

“Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα στη Λιβύη” είπε ο Νίκος Δένδιας και κάπου εκεί… έριξε και τη βόμβα σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να στείλει δυνάμεις στη Λιβύη! “Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για υπάρξει η ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη”.

Χάφταρ… ανάποδα

Με τα αυτοκίνητα να ανεβαίνουν ανάποδα τη Βασιλέως Γεωργίου και τη Βασιλίσσης Σοφίας, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έφτασε μέσα σε λιγότερο από… ένα λεπτό, από το ξενοδοχείο του στο Σύνταγμα, το υπουργείο Εξωτερικών.

Εκεί τον περίμενε και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι δυο άνδρες έχουν συναντηθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τουλάχιστον τρεις φορές. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πριν από τα Χριστούγεννα είχε βρεθεί στη Βεγγάζη, ενώ ήταν εκείνος που τον υποδέχτηκε χθες το βράδυ στην Αθήνα.

Ρελάνς με Χάφταρ
Η αιφνιδιαστική άφιξη του Χαλίφα Χάφταρ στην Ελλάδα, το βράδυ της Πέμπτης, λίγα λεπτά αφού (εμμέσως) το είχε… ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha, αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς της Αθήνας στην άρνηση της Γερμανίας να την καλέσει στη διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Η Αθήνα “δηλώνει” με δυο τρόπους την ενόχλησή της για την απουσία της από το Βερολίνο. Πρώτον, με την απειλή βέτο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για τη Λιβύη, πριν καταδικαστεί ως παράνομο το μνημόνιό της με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες και δεύτερον, με τη στήριξη στον στρατάρχη Χάφταρ.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει πως ο στρατάρχης Χάφταρ, εφόσον οι δυνάμεις που ελέγχει επικρατήσουν είτε στο στρατιωτικό είτε στο διπλωματικό πεδίο, θα συναινέσει ρητώς και κατηγορηματικώς στην κατάργηση του μνημονίου της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Πρακτικά, μόνον κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί η ελληνική πλευρά να ελπίζει βάσιμα στην «απενεργοποίηση» της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, ούτως ώστε να σταματήσουν τα παιχνίδια της Άγκυρας στο Αιγαίο. Διότι η Τουρκία συνεχίζει να επικαλείται a la carte την άκυρη αυτή συμφωνία προκειμένου να προσδώσει μανδύα νομιμότητας, τάχα, στις παραβατικές της συμπεριφορές, Όπως π.χ. με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή που καλύπτεται από τη δήθεν συμφωνία με τη Λιβύη και η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Καστελόριζο.

ατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να εγκλωβίσει την Τουρκία και να πετύχει την οριστική ακύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη. Γι’ αυτό και θα συνδέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την καταδίκη της συμφωνίας με τις αποφάσεις για πολιτική λύση στη Λιβύη. “Η Ελλάδα, σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “μνημονίων”. Θα βάλουμε βέτο πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των ΥΠΕΞ”, είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.