Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Οι Τούρκοι "ξαναχτυπούν" - Το Barbaros αυτή τη φορά παρενόχλησε ψαράδες



Αναμενόμενο ήταν οι Τούρκοι να εποφθαλμιούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του οικοπέδου 11 στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτή τη φορά, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Barbaros, που περιφέρεται στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη γεώτρηση, παρενόχλησε ψαράδες στα ανοιχτά της Πάφου.

Συγκεκριμένα, το Barbaros το οποίο ούτως ή άλλως ερευνά παράνομα για φυσικό αέριο στην περιοχή, ζήτησε ευθαρσώς από ψαράδες οι οποίοι αλίευαν σε κοντινό σημείο να απομακρυνθούν, καθώς όπως ισχυρίζονται, η παρουσία τους εμπόδιζε τα καλώδια τα οποία σύρει για την πραγματοποίηση των ερευνών του.

Οι ψαράδες, ενώ, αρχικά αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και δεν απομακρύνθηκαν, αντιλήφθηκαν κάποια στιγμή τα καλώδια του Barbaros και θεώρησαν αναγκαία κι επιβεβλημένη την αποχώρησή τους μπροστά στον ενδεχόμενο και πολύ πιθανό κίνδυνο από τα καλώδια για τους ίδιους και τη  ζωή τους.

Να σημειωθεί, ότι η απόσταση ασφαλείας για τα υπόλοιπα πλεούμενα από το ερευνητικό πλοίο είναι ορισμένη στα 3 ναυτικά μίλια, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Σημειώνεται ότι οι Κυπριακές Αρχές καλούν από την πρώτη στιγμή, από την ανοιχτή συχνότητα κινδύνου, το Barbaros να απομακρυνθεί από την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς με τις έρευνές του παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατία και αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

Να υπενθυμίσουμε ξανά, ότι με την παράτυπη NAVTEX 711/17 που έχει εκδώσει η Τουρκία έχει δεσμεύσει μεγάλη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 5, 6, 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας για σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017, την ώρα που το West Capella ρίχνει τρυπάνι σε σχετικά κοντινή απόσταση, στο οικόπεδο 11.