Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Οι Τούρκοι ρίχνουν στο τραπέζι ζήτημα Θράκης: Τι απαντά ο Τσίπρας



Περίεργες πολιτικές κινήσεις από το καθεστώς Ερντογάν λίγο πριν φτάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Τουρκία. Να βάλουν στην ατζέντα των συνομιλιών Τσίπρα – Ερντογάν το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη επιχειρούν οι Τούρκοι, ένα 24ωρο πριν τη συνάντηση των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη.

Με πλάγιο τρόπο και μέσω των δημοσιογράφων που κατευθύνονται από το καθεστώς Ερντογάν, η Άγκυρα θέτει ζήτημα Θράκης προϊδεάζοντας για την… παγίδα που έχει στήσει ο «σουλτάνος» στον Αλέξη Τσίπρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «η προώθηση μεταρρυθμίσεων για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας αποτελεί αναγκαία δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες της και όχι ζήτημα διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει ως τώρα σε σημαντικά βήματα, είτε αφορούν την εφαρμογή της Σαρία και τη δομή και τη λειτουργία των Μουφτειών, είτε την παιδεία» συμπληρώνει διαβεβαιώνοντας πως σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στέλνει μήνυμα στην Τουρκία πως οι δύο πλευρές έχουν την ευκαιρία «να συνεχίσουν τον ειλικρινή διάλογο που ανοίξαμε τον Δεκέμβριο 2017 και να επανεκκινήσουμε τη θετική μας ατζέντα από εκεί που την αφήσαμε», προσθέτοντας πως η σχέση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βασίζεται «στον σεβασμό, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα».

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, προς όφελος τον λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως: «Η Ελλάδα και η Τουρκία απέδειξαν για πρώτη φορά, το 2015-2016, ότι μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση μειζόνων διεθνών προκλήσεων, όπως ήταν και είναι η προσφυγική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφτηκα τρεις φορές την Τουρκία, ενώ συνεργαστήκαμε για τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, την ενίσχυση της ευρωτουρκικής στρατηγικής συνεργασίας και την προώθηση της Δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν μειωθεί δραστικά οι ροές και οι ειδικά οι θάνατοι στο Αιγαίο.

Προωθήσαμε την ενεργειακή συνεργασία με τον αγωγό TAP και τη συζήτηση για την επέκταση του αγωγού Turkish Stream στην Ευρώπη, ανοίξαμε τις διαδικασίες για την έναρξη ακτοπλοικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, τη σιδηροδρομική διασύνδεση Κων/πολης-Θεσσαλονίκης και τη βελτίωση της διόδου Κήπων-Υψάλων, ενώ ξαναβάλαμε στο τραπέζι την ανάπτυξη του εμπορίου και επενδύσεων». Σε ερώτηση για την επανέναρξη των συνομιλιών των δυο πλευρών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως θα πρέπει να επιδιώκεται σταθερά η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού σε αυτό το πλαίσιο.

Μια λύση που να επιτρέπει στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ένα κανονικό κράτος της ΕΕ και να λειτουργεί προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».