Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ν. Κοτζιάς: Και μπορεί και πρέπει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών



Η Συμφωνία των Πρεσπών και μπορεί και πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μιλώντας σε εκδήλωση της κίνησης «Πράττω» και αναφερόμενος στα «πυρά» του Μεγάρου Μαξίμου κατά του Ποταμιού, ο κ. Κοτζιάς είπε πως «δεν μπορείς να κουνάς το δάχτυλο σε ένα κόμμα που θέλει να βοηθήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην κανείς τίποτα όταν ο κυβερνητικός σου εταίρος υπονομεύει σε κάθε ευκαιρία την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Καταλόγισε, δε, στη Νέα Δημοκρατία ότι «ψεύδεται ασύστολα όταν λέει ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζεται εθνότητα». Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η συμφωνία ασχολείται με θέματα ιθαγένειας και δεν θα μπορούσε ποτέ να αναγνωρίζει εθνότητα. Είπε επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών καταργεί τον αλυτρωτισμό.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την πρόταση της κίνησης «Πράττω» για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω ενός ειδικού εκλεκτορικού σώματος. Καταλόγισε, δε, στα κόμματα της Βουλής πως κακώς δεν περιλαμβάνουν τη Δικαιοσύνη στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ τάχθηκε υπέρ της εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε πως οι Τούρκοι κάνουν δηλώσεις κάθε μέρα σε βάρος της Ελλάδας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από το να τους απαντάς συνέχεια και να παίζεις το παιχνίδι τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια πλατιά δημοκρατική παράταξη. Διευκρίνισε, δε, πως για να φτιαχτεί αυτή η πλατιά δημοκρατική παράταξη πρέπει να υπάρχει στρατηγική.