Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΜΟΕ Ελλάδας - Τουρκίας εν μέσω νέων προκλήσεων..



Την άφιξη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, εν όψει των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την ώρα που στο Αιγαίο οι Τούρκοι είχαν στήσει «πάρτι» με μπαράζ παραβιάσεων.

Συγκεκριμένα, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινούν τις συζητήσεις, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου, για την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης ΜΟΕ, με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων.

Η τουρκική αντιπροσωπεία αφίχθη σήμερα στην Αθήνα. Οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν την 21η Φεβρουαρίου.

Ωστόσο και σήμερα 4 ζεύγη τουρκικών F-16 και ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Καταγράφηκαν 6 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Εξι τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.