Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο



Την προκλητικότητα της Τουρκίας έθεσε με το… καλημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μάικ Πομπέο, κατά την συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί του Σαββάτου (05.10.2019).
Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, λέγοντας του πως «ευτυχώς ο καιρός δεν μας τα χάλασε».
Η Τουρκία ήταν στην κορυφή της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φάνηκε από το γεγονός πως ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα κιόλας της συζήτησης έθεσε τις προκλήσεις της γείτονος χώρας και τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο… Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Προσδοκώ στη συμβολή των ΗΠΑ για ένα πιο εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας».

 

 

Τι σημαίνει η αναθεωρημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ δεν έγινε στη Νέα Υόρκη, ωστόσο η σημερινή επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήρθε μεν για την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, αλλά θα έχει σειρά συζητήσεων με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων – συμπεριλαμβανομένου, ασφαλώς, του προσφυγικού, ιδιαίτερα δε υπό το πρίσμα της τήρησης των υποχρεώσεων εκ μέρους της Τουρκίας με βάση τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η υπογραφή της νέας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ σηματοδοτεί τη διεύρυνση κι ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, δημιουργώντας μια ομπρέλα ασφαλείας πάνω από την Ελλάδα κι ενώ το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στρέφεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά με διάθεση – φαινομενικά τουλάχιστον – να στηρίξουν συμμάχους απέναντι στην Τουρκία, που παρουσιάζει μια αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική κι έχει ήδη απομακρυνθεί από την Ουάσιγκτον.