Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μητσοτάκης για Έβρο:Δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη



Θέση αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο πήρε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα.

«Δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα που να είναι αξιοσημείωτο που να χρίζει τέτοιας συζήτησης. Η αντιπολίτευση υιοθέτησε μια ακροδεξιά ρητορική», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τα σύνορά μας είναι ακριβώς καθορισμένα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα πρωτόκολλα του 1926».

«Υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου που είναι ελληνικά εδάφη και δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά εδάφη. Αυτά τα ζητήματα λύνονταν σε τεχνικό επίπεδο», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη. Υπάρχει μια νευρικότητα της Τουρκίας γιατί προχωρούμε σε ενίσχυση του φράκτη και επέκτασή του. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ΝΟΤΑΜ. Φτιάχνουμε τον φράκτη κατά μήκος των συνόρων. Υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Είμαστε πολύ σίγουροι για το δίκαιό μας. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα για το εάν και πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλάει με τον Τούρκο πρόεδρο».

Όσον αφορά το γιατί έγινε το διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Έγινε γιατί βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή. Και το κάναμε το διάβημα για να μη δημιουργηθεί ένταση στην περιοχή. Η υπόθεση ξεκίνησε από ψευδές δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας».