Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μητσοτάκης: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον East Med



Καμία άδεια δεν χρειάζεται η Ελλάδα από την Τουρκία για τον αγωγό East Med ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός. Ο πρωθυπουργός επίσης χαρακτήρισε εξωφρενικό το περιεχόμενο της συμφωνίας Λιβύης - Τουρκίας.
Στη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή ιστορίας Ferguson, παρουσία κοινού, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία πολιτική λύση με για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί πρώτα η συμφωνία.

Σημείωσε ότι σε αυτήν αγνοείται το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμφωνία δεν έχει αναγνωριστεί από τη λιβυκή Βουλή, ενώ χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.

Ως προς τον αγωγό EastMed, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια της Τουρκίας για να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου και ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν αποκλείεται από τη συμφωνία εφόσον θα σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, ανέφερε ότι θα ήθελε να δει το αίτημα της Ελλάδας να συμμετάσχει στη «διαδικασία του Βερολίνου» να γίνεται αποδεκτό, καθώς η χώρα μας είναι ο πιο κοντινός Ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης.