Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Μήνυμα ΥΕΘΑ στην Τουρκία: Θα υποστεί τεράστιο κόστος όποιος απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα!



«Μήνυμα» προς την Τουρκία έστειλε πριν από λίγη ώρα ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με τον Υπουργό να αναφέρεται σε κεντρικά ζητήματα που απασχολούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, λίγες ώρες μετά την αποκαλυπτική δήλωση του τέως ΥΕΘΑ Αποστολάκη για περιπτώσεις στο παρελθόν που «παραλίγο να μετεξελιχθούν σε Ίμια» ήταν κατηγορηματικός για την ελληνική αποτρεπτική ισχύς και αναφέρθηκε στα τρέχοντα ζητήματα του ΥΠΕΘΑ.

Το «μήνυμα» στην Τουρκία
Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι: «Ο κύριος στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβολή εναντίον κυριαρχικών μας συμφερόντων γιατί το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το οποίο όφελος σκοπεύει να προσπορίσει. Αυτή είναι η έννοια της αποτροπής. Ισχυρή αποτρεπτική ισχύς και εμπέδωση ασφαλείας στη χώρα και τους πολίτες. Υπάρχει ετοιμότητα και αξιόμαχο στις ένοπλες δυνάμεις».

Ο ΥΕΘΑ προσέθεσε ότι: «Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν και οφείλουν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελείς και σε πλαίσια εφικτά. Παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν.

Προχθές είχα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό μου ο όποιος με διαβεβαίωσε πως σκοπός τους είναι με όλη τους την καρδιά να συνομιλούν μαζί μας για να βρούμε λύσεις.

Τον διαβεβαίωσα ότι αυτός είναι και ο δικός μας στόχος αλλά έχουμε και μια δουλειά να κάνουμε και η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας μέσω της αποτρεπτικής παρουσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Συμφωνήσαμε να μιλάμε, είναι σημαντικό τα κανάλια επικοινωνίας να μείνουν ανοικτά ακόμα και σε περιόδους έντασης. Και συμφωνήσαμε ότι θα βρεθούμε για πρώτη φορά να μιλήσουμε από κοντά στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες στο τέλος Οκτωβρίου».

Το Κυπριακό και η κυπριακή ΑΟΖ
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής αναφέρθηκε στις εξελίξεις του Κυπριακού και τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που ο «Πορθητής» αποχωρούσε από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ΥΕΘΑ είπε ότι: «Το Κυπριακό είναι για μας κορυφαίο πολιτικό θέμα, η Ελλάδα στέκεται με απόλυτη προσήλωση στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακολουθούμε στενά και συντονίζουμε μέσω των διπλωματικών καναλιών της ευρωπαϊκής ένωσης την λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για όλες τις παράνομες δραστηριότητες που κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όσον αφορά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας λαμβάνει χώρα από μέρους μου μια συστηματική ενημέρωση των πρέσβεων που συναντώ κατ’ ιδίαν. Έχω συναντήσει στο υπουργείο 12 πρέσβεις χωρών από την ευρύτερη περιοχή καθώς και σημαντικά στελέχη στις δομές των υπουργείων άμυνας άλλων χωρών.

Σκοπός είναι η εντατική ενημέρωση και αυτό γίνεται συνεχώς και διαρκώς για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι ο σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος που εμφανίζεται πλέον ως καθαρός πάροχος ασφαλείας και ως σταθεροποιητικός παράγων.

Αυτές οι θέσεις μας γίνονται εύκολα αποδεκτές από κάθε συνομιλητή δηλαδή αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση της χώρας».

Τα εξοπλιστικά προγράμματα
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας ότι: «Προχωράμε στην αναβάθμιση των F-16 στην κατηγορία viper. Θα έχει ένα επιπλέον εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο, θα γίνει μέσα από τις δυνατότητες της ΕΑΒ.

Είναι το πρόγραμμα που θα καταστήσει την ΕΑΒ λειτουργική, αποτελεσματική και θα της δώσει τη δυνατότητα στο μέλλον να προσελκύσει κι άλλες τέτοιες δουλειές αναβάθμισης οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες. Επεξεργαζόμαστε τώρα και το πακέτο των offset που αφορά υποπρογράμματα που έρχονται και ενισχύουν τις υποδομές της ΕΑΒ.

Ακόμα ενισχύουμε την υποστήριξη των υπαρχόντων Mirage, έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις τρεις γαλλικές εταιρείες που εμπλέκονται, τα προβλήματα που υπήρχαν φαίνονται πως μπαίνουν σε μια τροχιά επίλυσης. Ασφαλώς θέλουμε και τα αεροσκάφη Mirage στην καλύτερη δυνατή υπηρεσιακή ετοιμότητα. Είναι όπλο που ενισχύει πάρα πολύ τις δυνατότητές μας στο Αιγαίο.

Υπάρχει και το θέμα των φρεγατών τύπου Belh@rra. Θέλουμε να αποκτήσουμε μια νέα φρεγάτα που θα παρέχει και το πλεονέκτημα της άμυνας της περιοχής με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας βασισμένο σε προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα.

Η γαλλική πλευρά έχει αποδεχθεί το αίτημα μας, υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης που βαίνει προς επίλυση. Σε αυτό το ζήτημα έρχεται και το θέμα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς, δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι αλλά αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι με βάση τις απαιτήσεις των ενόπλων δυνάμεων».