Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Αν θελήσει διάλογο πρέπει να προσπαθήσει πολύ



Ζήτησα να δοθεί η εντολή από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στον κ. Μπορέλ να συντάξει μια εισήγηση με οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε παραβατικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας. Το Συμβούλιο συμφώνησε και έδωσε την εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στο STAR με φόντο την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Οι κυρώσεις αφορούν από τον τουρισμό και τις τράπεζες μέχρι τη διακοπή εισαγωγών - εξαγωγών με την Τουρκία, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνέχεια στο ζήτημα των μέτρων τον Αύγουστο και όχι τον Σεπτέμβριο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Για τα όσα υποστήριξε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στις διευκρινίσεις από κυβερνητικές πηγές και επισήμανε: "Η γερμανική προεδρία είναι ευνόητο να ζητά συνεννοήσεις. Μέχρι εκεί όμως. Αν θελήσει η Τουρκία διάλογο πρέπει να προσπαθήσει πολύ".

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αντίδραση της Αθήνας σε περίπτωση παραβίασης αλλά και στο άρθρο αμυντικής συνδρομής από την ΕΕ σε κράτος μέλος της.