Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Mια ανάσα από το Καστελλόριζο Το Oruc Reis..Παραβίασε τα 12 ναυτικά μίλια..Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις..



Για πρώτη φορά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis “έσπασε” το όριο των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο. Φαινόταν από το μεσημέρι οι προθέσεις των Τούρκων. Αφού έκανε την παραβίαση το σκάφος άλλαξε πορεία, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει καιθα φθάσει ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο.

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Φυσικά, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελλόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του υπ. Εθνικής Άμυνας, αύριο το βράδυ ή τα ξημερώματα της Τρίτης, το Οruc Reis, αναμένεται να περάσει κάτω τα 12 ναυτικά μίλια, με τις ελληνικές δυνάμεις να έρχονται πιο κοντά στον τουρκικό στόλο.

 Με τον τρόπο αυτό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να οικοδομήσει μια διπλή αμφισβήτηση: Οτι δήθεν δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες πλην της ελληνικής χωρικής θάλασσας των 6 ναυτικών μιλίων και ότι η Αθήνα δεν έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

ΤΙ ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ ΤΟ REUTERS ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε αργά το βράδυ NAVTEX η οποία αναφέρει ότι το πλοίο Oruç Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες (12η-20ή Οκτωβρίου), μεταδίδουν το Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο, κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει εκ νέου την ένταση με την Ελλάδα.

Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Οι χάρτες της πορείας του: