Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

«Μέγας Αλέξανδρος 2020» στη Σκύρο – Κοινή άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ, Γαλλίας..ΕΙΚΟΝΕΣ



Η τελική φάση της πολυεθνικής και διακλαδικής άσκησης Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας «Μέγας Αλέξανδρος 2020» πραγματοποιήθηκε χθες στη Σκύρο, στην παραλία Καλαμίτσα. Το σενάριο προέβλεπε την ανακατάληψη νησιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο εχθρικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς (ειδικές επιχειρήσεις, πεζοναύτες, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, αεροπορία στρατού), φρεγάτες, αρματαγωγά, ελικόπτερα και ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού, καθώς και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Η Γαλλία συμμετείχε με δυνάμεις πεζοναυτών, ελικόπτερα και το ελικοπτεροφόρο «Ντιξμούντ», ενώ οι ΗΠΑ με δυνάμεις πεζοναυτών και αεροπορίας στρατού.


(Φωτ.: ΓΕΕΘΑ)

Οι συνεκπαιδεύσεις ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων έχουν γίνει εντατικές τα τελευταία δύο χρόνια. Η 3η Ταξιαρχία της αεροπορίας στρατού των ΗΠΑ σταθμεύει ήδη από τον Νοέμβριο στο Στεφανοβίκειο και η συμμετοχή της στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» οριστικοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, η συμμετοχή των Γάλλων ήταν μια νέα εξέλιξη. Το γαλλικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων έχει δείξει ενδιαφέρον για περαιτέρω παρουσία στην Ελλάδα και για ασκήσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με ένα πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται ήδη υπό διαμόρφωση και συζήτηση ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι.