Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Κύπρος: Δορυφορικές φωτογραφίες από το Saipem - «Όμηρος» των τουρκικών πλοίων



 Φωτογραφίες του SAIPEM 12000, το οποίο παραμένει «όμηρος» των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα TankerTrackers.com στο λογαριασμό της στο twitter.

Οι σχετικές φωτογραφίες από δορυφόρο απεικονίζουν και ένα από τα τουρκικά πλοία στην περιοχή, και συνοδεύονται από tweet που αναφέρει ότι η Τουρκία επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ.

Στάσιμη παραμένει για ενδέκατη ημέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία διατηρούν τον αποκλεισμό του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, «Saipem 12000». Και δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει σε γεώτρηση, στον στόχο «Σουπιά». 

Το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο, αλλά η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της. Λευκωσία, Ρώμη και Βρυξέλες αναμένουν την 22α Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η παράνομη τουρκική «Navtex». Ουδείς μπορεί να προδικάσει κατά πόσο η ‘Αγκυρα θα εκδώσει νέα παράνομη «Navtex».

Η ιταλική ΕΝΙ, η οποία κάνει τη γεώτρηση έχει δηλώσει πως το ζήτημα είναι διπλωματικό και πέρα από τον έλεγχο της. Το γεωτρύπανο θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο.

Στο μεταξύ, σε ισχύ τίθενται από την Δευτέρα, δύο νέες «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.