Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κυπριακό: Καρφιά έριξε ο Ακιντζί για τις διαπραγματεύσεις



Σε νέες δηλώσεις σήμερα, ο Μουσταφά Ακιντζί προώρησε έπειτα από την ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, πως θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα, με τον Ακιντζί να διευκρινίζει τα "κακώς κείμενα" ενώ να αναφέρεται στις εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό και την στάση του Προέδρου Αναστασιάδη. Λίγο μετά τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αντάλια της Τουρκίας για την επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο, ο κ. Ακιντζί έγραψε το εξής μήνυμα: «Προς όσους θέλουν να αναγινώσκουν κάθε βήμα μας που φέρει μια κοινωνική αγωνία ή κάθε συμπεριφορά που επιδεικνύουμε ως «αγάπη προς την καρέκλα» ή «αναμέτρηση για το 2020»: σε καμία περίοδο της ζωής μου δεν ήταν πιο πολύτιμη η θέση μου στο πρωτόκολλο από τη θέση στην καρδιά του λαού».

Σε ενδεχόμενο να έχει απευθείας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αναφέρεται ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί σε γραπτή του δήλωση σήμερα, στην οποία και πάλι κάνει αναφορά στην ομοσπονδία, ενώ προβάλλει τον ισχυρισμό πως η ε/κ ηγεσία πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι επιδιώκει. Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δήθεν στην Κύπρο υπάρχουν πολλές επιλογές για λύση, οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω της δικής του επιμονής στην ομοσπονδία, αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Ακιντζί. «Όταν βλέπω ποιες είναι αυτές οι επιλογές εκτός από την ομοσπονδία, προκύπτουν έννοιες όπως το ενιαίο κράτος, δύο χωριστά κράτη εντός ή εκτός ΕΕ, συνομοσπονδία. Όπως έχω πει ήδη πολλές φορές δεν υπάρχει Τ/κ που θα δώσει την έγκρισή του σε μειονοτικά δικαιώματα εντός ενός ενιαίου κράτους».

Οι άλλες επιλογές, προσθέτει, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εάν δεν αναγνωριστεί η «τδβκ» ως "ανεξάρτητο κράτος". Ο Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζει λέγοντας ότι όπως είπε και στις συσκέψεις, είναι μάταιο να περιμένει κάποιος ότι οι Ε/κ θα αποδεχθούν μια φόρμουλα που θα περιέχει την αναγνώριση της «τδβκ» ως "ανεξάρτητου κράτους". Θεωρεί δε ότι μια συγκυρία ώστε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο εκτός διαπραγματεύσεων δεν προβλέπεται στο μέλλον. «Από την άλλη, όλοι μαζί αποδεχόμαστε ότι δεν θέλουμε τη συνέχιση του στάτους κβο και ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση θα γίνουν στο πλαίσιο των ΗΕ.

Όταν το δει κάποιος από αυτή την άποψη, είναι ξεκάθαρο ότι η βάσιμη επιλογή που έχουμε στα χέρια μας είναι μια ομόσπονδη δομή στις παραμέτρους του ΟΗΕ, παραμένοντας δεσμευμένοι στις συμφωνίες του παρελθόντος». Για τον Μουσταφά Ακιντζί το μεγαλύτερο εμπόδιο απέναντί του είναι «η ε/κ ηγεσία που έχει κάνει βήματα πίσω από τις συμφωνίες του παρελθόντος και η απροθυμία που δείχνει να διαμοιραστεί την εξουσία».

Στο σημείο που έχουμε φτάσει γίνεται κατανοητό ότι ο κ. Αναστασιάδης σε διαφορετικές περιπτώσεις έχει δώσει διαφορετικά μηνύματα σε διαφορετικά άτομα, υποστηρίζει περαιτέρω ο Τ/κ ηγέτης και λέει ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό. «Αυτή ήταν η έκκληση που έκανα στη συνέντευξη Τύπου (με τον Τούρκο ΥΠΕΞ την Παρασκευή). Εάν πράγματι υπάρχουν νέες ιδέες, είμαστε έτοιμοι με καλή πρόθεση να τις εξετάσουμε». Τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο κ. Ακιντζί, «προβλέπω σε απευθείας επαφές με την κ. Λουτ και την ε/κ ηγεσία».

Αφήνοντας πίσω τις αλληλοκατηγορίες εάν μπορούμε να βρούμε μια κοινή κατανόηση (κοινό έδαφος), θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να πάμε μπροστά με τρόπο που θα είναι επωφελής και για τις δύο κοινότητες, ανέφερε. Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στην Κύπρο μόνος του ένα μοντέλο λύσης, αλλά αυτό ισχύει για όλους, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η λύση μπορεί να διαμορφωθεί μόνο με «κοινό νου».

Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε και μεταξύ μας και με τους Ε/κ συνομιλητές μας, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι η συμβολή τρίτων μερών όπως τα ΗΕ και η ΕΕ είναι πολύ σημαντική, ενώ η στήριξη της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας.«Στο τέλος, η τελική απόφαση να διαμορφωθεί με τη βούληση των κοινοτήτων». Γι’ αυτό, είπε, θέλει να επαναλάβει την προειδοποίησή του, που είναι ότι ο χρόνος χάνεται γρήγορα και είτε θα επιτύχουν το εφικτό και λογικό είτε το στάτους κβο, δηλαδή η διαίρεση θα γίνει πιο μόνιμη.

Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι κοινότητες και να κατανοήσουν το επείγον της κατάστασης, κατέληξε.