Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κρίσιμη ημέρα για τα ελληνοτουρκικά - Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ



Μετά από αρκετά 24ωρα έντονων διπλωματικών διεργασιών από την Αθήνα, ήρθε η στιγμή για το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεδριάσει σήμερα με μοναδικό αντικείμενο τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

«Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας», είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, δίνοντας τον τόνο.

Την ώρα που το «Oruç Reis» συνεχίζει την πορεία του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά –η Άγκυρα ανέβασε στο Twitter και προπαγανδιστικό βίντεο–, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες σε Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ ότι υποστηρίζει την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει Διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου.

Αργότερα, ωστόσο, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα προειδοποίησε λέγοντας ότι εάν το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο δεχθεί επίθεση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο υπαίτιος θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Άμεση ήταν η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τα επιχειρησιακά συμβάντα και θα απαντήσει στους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Πάντως, αυτή τη φορά το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον είναι βαρύ για τον Τούρκο πρόεδρο.

Η Γαλλία που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Τουρκία και στο πεδίο της Λιβύης έστειλε στρατιωτικό μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ ρόλο πυροσβέστη έχει αναλάβει ξανά το Βερολίνο, όπως έκανε και κατά την προηγούμενη κρίση με το «Oruç Reis».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ήταν ότι «η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου».

Για την προετοιμασία του σημερνού Συμβουλίου της ΕΕ, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Νωρίτερα τον πρωθυπουργό ενημέρωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Στη Βιέννη ο Ν. Δένδιας για συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Αυστρίας
Ο Νίκος Δένδιας θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη από τη Βιέννη όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Μάικ Πομπέο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί και με τον Αυστριακό ομόλογό του.