Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κουμουτσάκος: «Πειρατική» η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης



Στην αντεπίθεση περνά η Αθήνα μετά τις ακραίες προκλήσεις της Άγκυρας με φόντο το τουρκολυβικό σύμφωνο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε ως «πειρατική» τη συμφωνία που υπέγραψε οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ αναφερόμενος στον Φαγέζ αλ Σαράζ, τον αποκάλεσε «πρωθυπουργό της Τρίπολης».

«Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι θεμελιωδώς παράνομη. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες την έχουν χαρακτηρίσει παράνομη. Έχουν τονίσει πως παραβιάζει γεωγραφικά δεδομένα. Δεν είναι συμφωνία είναι κοινό ανακοινωθέν» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη συμφωνία Άγκυρας – Λιβύης.

Η Τουρκία, πρόσθεσε,  αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κινείται εκτός νομιμότητας. «Έχουμε πολλούς παράγοντες ισχύος στα χέρια μας. Η Ελλάδα δε θα δεχτεί ούτε συζήτηση αμφισβήτησης εδάφους της. Yπάρχει προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας, όλοι οι μεγάλοι παίκτες είπαν ότι η συμφωνία είναι παράνομη» σχολίασε ο υπουργός.

Διευκρίνισε ότι η Άγκυρα θα βάλει κι αλλά ζητήματα -πέραν της οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίδας – σε περίπτωση συνυποσχετικού προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διεκδικώντας να γκριζάρει ελληνικά νησιά.

Αποσαφήνισε επίσης ότι η Λιβύη ήταν πάντα ένας δύσκολος συνομιλητής στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το 2004 για τον καθορισμό ΑΟΖ αμφισβητώντας την επήρεια μιας σειράς νησιών όπως οι Στροφάδες η Σαπιέντζα και η Γαύδος.