Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κοτζιάς: Άγνωστο πότε θα επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί



Άγνωστο παραμένει το πότε θα επιλυθεί το ζήτημα με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, δίνοντας την εντύπωση στους βουλευτές που ήταν παρόντες ότι οι τουρκικές ενέργειες και διαδικασίες θα πάρουν αρκετό χρόνο.

Μάλιστα σε κατ’ιδίαν συζητήσεις οι βουλευτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα επιδώσει στον Τούρκο πρέσβη ρηματική διακοίνωση ενώ ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών προσανατολίζεται στο να ζητήσει να μεταβούν στην Αδριανούπολη και Ελληνες τεχνικοί προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες των τουρκικών αρχών για τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό στο Εβρο.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για το ζήτημα με τους Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς επίσης για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά το μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει μια ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.