Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καστελλόριζο: Δεν κουνήθηκαν οι Τούρκοι μετά την ελληνική NAVTEX



Βλέποντας το καθεστώς Ερντογάν να εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της προκλητικής ρητορικής και των προκλήσεων σε αέρα και θάλασσα με στόχο την υφαρπαγή μέρους της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αθήνα για πρώτη φορά αντέδρασε δυναμικά δεσμεύοντας με NAVTEX την ίδια περιοχή με την Άγκυρα, ίδια μέρα και ώρα. Πρόκειται για την περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου.

Αποτέλεσμα; Οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να βγουν στα ανοιχτά. Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr από το Καστελλόριζο επιβεβαιώνουν πως παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε κινητικότητα, σήμερα οι Τούρκοι δεν εμφανίστηκαν. Φυσικά, ρόλο σε αυτό έπαιξε η ελληνική NAVTEX με την οποία τα ελληνικά πολεμικά πλοία ήταν έτοιμα να αναπτυχθούν και να απλώσουν ασπίδα προστασίας στο Καστελλόριζο.

Σε επικοινωνία του Newsbomb.gr με το υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνεται πως όντως σήμερα δεν υπήρξε καμία κινητικότητα από τους Τούρκους στην περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου.

Υπενθυμίζεται πως ελληνική πυραυλάκατος είναι μόνιμα στο ακριτικό νησί πραγματοποιώντας περιπολίες, ενώ και η στρατιωτική δύναμη Μεγίστης είναι σε συνεχή ετοιμότητα.

Το γεγονός ότι η Αθήνα αντιδρά πλέον δυναμικά απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας αποτελεί θετική εξέλιξη και αναμφισβήτητα στέλνει μήνυμα στον «σουλτάνο» ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως «πειρατής» στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αρκείται πλέον να διακηρύσσει το νέο δόγμα της Τουρκίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» που βάφει τουρκικό το μισό Αιγαίο και όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να το επιδεικνύει στους χάρτες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Τουρκία έχει σηκώσει το γάντι των προκλήσεων λένε Αξιωματικοί και η διάρκεια θα είναι μεγάλη το επόμενο διάστημα.