Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καιρίδης για διερευνητικές με Τουρκία: «Θετική εξέλιξη αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι»



«Καταρχάς θετικό» χαρακτήρισε το γεγονός πως η Τουρκία προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ο διεθνολόγος και βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο κ. Καιρίδης  τόνισε ωστόσ ότι δεν μιλά για ελληνική νίκη, αλλά είναι θετικό το γεγονός ότι η Άγκυρα αποδέχεται ότι οι διερευνητικές ξεκινούν από εκεί που είχανε τελειώσει το 2016, όχι δηλαδή με μια διευρυμένη ατζέντα όπως αρχικά έλεγε ότι θέλει.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είπε ο κ. Καιρίδης είναι ότι απ’ ότι καταλαβαίνει «η διαπραγματευτική ομάδα συζήτησης που στέλνει στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης είναι σοβαρή, άρα δείχνει μια πρώτη προσπάθεια».

«Βεβαίως κρατάμε το καλάθι μικρό, δεν εφησυχάζουμε και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αφέλεια. Άλλωστε για αυτό φέρνουμε και τα δυο εμβληματικά νομοσχέδια της επέκτασης των χωρικών υδάτων και της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με τα Rafale» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καιρίδης ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε για διαπραγμάτευση, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών με ευθύνη της Τουρκίας». «Είναι μια επαφή όπως το λέει η λέξη διερευνητική, άτυπη και μη δεσμευτική για να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές » .

Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς θέλουμε το καλύτερο, προσερχόμαστε με ειλικρίνεια για αυτό και έχουμε προτείνει κι έναν μηχανισμό ασφαλείας που είναι η προσφυγή στη Χάγη έτσι ώστε αν αποτύχουμε στη συζήτηση να μπορούμε να βρούμε διέξοδο με ένα τρίτο δικαιοδοτικό όργανο. Ελπίζω και η Τουρκία να ακολουθήσει, προσωπικά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιοδόξος».