Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί: Νέα NAVTEX για το Oruc Reis- Με Αντι-Navtex απάντησε η Ελλάδα



Και οι προκλήσεις συνεχίζονται από την μεριά της Τουρκίας.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Τουρκία με νέα Navtex που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας παρέτεινε τις έρευνες του σκάφους Όρουτς Ρέις και των συνοδευτικών του πλοίων έως τις 4 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη Navtex της Άγκυρας για τις έρευνες του τουρκικού πλοίου έληγε στις 27 Οκτωβρίου.

 Με Αντι-Navtex απάντησε η Ελλάδα 

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.
Συγκεκριμένα, στην ελληνική Navtex τονίζεται ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Υπογραμμίζεται, δε, ότι ο σταθμός του Ηρακλείου «έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα Navtex στην περιοχή».
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Τουρκία με νέα Navtex που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας παρέτεινε τις έρευνες του σκάφους Όρουτς Ρέις και των συνοδευτικών του πλοίων έως τις 4 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.
Ακολουθεί, η ελληνική Navtex: 

ZCZC HA11 

242140 UTC OCT 20 

IRAKLEIO STATION NAVWARN 624/20 SOUTHEAST CRETAN SEA 

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA22-1332/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. 

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA. 

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX 

MESSAGE NUMBER FA22-1332/20. 

3. CANCEL THIS MESSAGE 042059 UTC NOV 20.

 

Tην Παρασκευή, μάλιστα το βράδυ, η Τουρκία εξέδωσε 3 νέες Navtex, για ασκήσεις το χρονικό διάστημα από 27 έως 29 Οκτωβρίου.

Οι δύο από τις νέες NAVTEX είναι για την περιοχή στα ανοιχτά της Φοινίκης, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες των εθνικών εορτών.
Στο μεταξύ η Ελλάδα επέδωσε στην Άγκυρα επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο. Συγχρόνως, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.