Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Η ναύαρχος του 6ου στόλου και το «άδειασμα» του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ



Η ναύαρχος του 6ου στόλου και το «άδειασμα» του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ – Το κλίμα είναι βαρύ ανάμεσα στους Αρχηγούς των Επιτελείων αλλά και σε σχέση με την πολιτική ηγεσία

Λένε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και μάλλον έχουν δίκιο, καθώς πίσω από τα αστραφτερά χαμόγελα στις φωτογραφίες, πολλές φορές κρύβεται μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που θέλουν να διαμορφώσουν τα γραφεία Τύπου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίσκεψη της διοικητού του 6ου στόλου στην Αθήνα και οι τρεις διαφορετικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Το πρώτο επιτελείο που ανακοίνωσε την επίσκεψη ήταν το ΓΕΕΘΑ. Χωρίς να ανακοινώσει τον τόπο της συνάντησης και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε, η ανακοίνωση μοιάζει λίγο σαν …«είδε φως και μπήκε να χαιρετήσει». Δεν αναφέρει καν ότι ήταν παρών στην συνάντηση ο Αρχηγός ΓΕΝ, όπως άλλωστε φαίνεται και στην φωτογραφία.

« Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, συναντήθηκε με τη Διοικητή (Commander) του US 6th Fleet, Vice Admiral Lisa M. Franchetti.

Συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στη συνεργασία των 2 κρατών, καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, καθώς και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Διοικητής του US 6th Fleet πραγματοποιεί από 19 έως 21 Ιουνίου 2019 επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο διμερών επαφών».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυναςβγάζει ανακοίνωση για την συνάντηση του υπουργού με την διοικητή του 6ου στόλου στο γραφείο του, και προσθέτει ότι η ναύαρχος «πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη».

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν κάνει καμία μνεία για το ΓΕΕΘΑ, ενώ δίνει έμφαση στο γεγονός ότι στη συνάντηση ήταν παρών  Αρχηγός ΓΕΝ.

Εδώ λοιπόν φαίνεται ότι κάτι τρέχει….

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, συναντήθηκε στο γραφείο του με την Commander US 6th Fleet, Vice Admiral Lisa M. Franchetti, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ.

Η Vice Admiral Lisa M. Franchetti συνοδευόταν από τον Πρέσβυ των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, ενώ στη συνάντηση παρέστη και ο Αρχηγός ΓΕΝ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν κυρίως στη συνεργασία μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών Ελλάδας-ΗΠΑ στους τομείς συνεκπαίδευσης ναυτικών μονάδων, κοινών ασκήσεων και ανταλλαγών προσωπικού».

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

Την επόμενη ημέρα η ανακοίνωση του ΓΕΝ επισημαίνει εκ νέου ότι η ναύαρχος «πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη». 

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από την Τετάρτη 19 έως την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, η Διοικητής του 6ου Στόλου Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Αντιναύαρχος Lisa M. Franchetti πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ.

Η Διοικητής του 6ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας και ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολούθως, μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τις δραστηριότητες του Αρχηγείου Στόλου, ξεναγήθηκε στον προσομοιωτή Υποβρυχίων και επισκέφθηκε Πολεμικά Πλοία».

Το κακό κλίμα

Όλα δείχνουν ότι υπάρχει ένα κακό κλίμα ανάμεσα στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των άλλων επιτελείων, αλλά και με την ηγεσία του υπουργείου.

Οι ανακοινώσεις είναι ενδεικτικές αυτού του κακού κλίματος. Άλλοι το αποδίδουν στον χαρακτήρα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και άλλοι υποστηρίζουν ότι τελευταία και ενόψει των επικείμενων εκλογών έχει κάνει κάποιες κινήσεις προς τη ΝΔ προσπαθώντας να κερδίσει την παραμονή του στην ηγεσία του στρατεύματος.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτά είναι ακριβή. Ωστόσο οι διαφορετικές ανακοινώσεις και το περιεχόμενό τους είναι ενδεικτικά ενός κακού κλίματος. Γιατί όπως είναι γνωστό όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά…

Army Voice