Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 -
Μέτριο

23 °C

Σήμερα, 19. Σεπτεμβρίου 2020

Η Αθήνα απαντά στον Ερντογάν: "Προφανώς ενοχλήθηκε με Χαφτάρ"Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν φύγει για την Διάσκεψη του Βερολίνου, με τις οποίες κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “παίζει λάθος το παιχνίδι” έδωσε σήμερα η Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό σημείωσε ότι προφανώς ο πρόεδρος της Τουρκίας ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ προσκλήθηκε στην Αθήνα, προφανώς ενοχλήθηκε και από τις ευχαριστίες Χαφτάρ στην Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα τον ακολουθήσει σε χαρακτηρισμούς και ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση.

Η διάσκεψη του Βερολίνου

Ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε για την επόμενη ημέρα της Διάσκεψης του Βερολίνου και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα θετικά στοιχεία θα βρούν τον βηματισμό τους, ενώ πρόσθεσε για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν- και στις οποίες θα μετέχουν και χώρες που δεν συμμετείχαν στη διάσκεψη- ότι είναι κάτι που η κυβέρνηση θα το εξετάσει.

«Θα το δούμε μετά την ενημέρωση που θα έχουμε από τον κ. Δένδια. Είμαστε επιφυλακτικοί. Εμείς έχουμε κάνει όλη την προεργασία που χρειάζεται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΚΑΙ και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Για τις δηλώσεις Ερντογάν

Για τις αναφορές Ερντογάν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «ενοχλήθηκε προφανέστατα από το γεγονός ότι ήρθε ο κ. Χαφτάρ αμέσως πριν πάει στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενδεχομένως να ενοχλήθηκε και σήμερα με τις ευχαριστίες που εξέφρασε στην ελληνική συνδρομή».

Τι είχε πει ο Ερντογάν

«Οι επαφές του πραξικοπηματία Χαφτάρ στην Αθήνα… Μάλιστα. Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Λιβύη και ενοχλήθηκε γι’ αυτό. Είχε ήδη ενοχληθεί από τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη”.

“Ο κ. Μητσοτάκης παίζει λάθος παιγνίδι”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Σουλτάνος. «Θα κάνουμε όσα χρειαστούν σε διπλωματικό επίπεδο για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο», σημείωσε.

“Προσκάλεσαν τον Χαφτάρ στην Αθήνα με μια προσέγγιση ρεβανσισμού. Έκαναν συζητήσεις που δεν είχαν καμία αξία. Φυσικά, περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Τα βήματα που κάνει είναι λανθασμένα, δεν ξεκίνησε καλά τη διαδικασία».

«Δεν μας επηρεάζει εμάς αυτό, απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν ο Στέλιος Πέτσας. Εμάς μας επηρεάζει ο στόχος να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του κοινοτικού κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας. Σε αυτό θα επιμείνουμε ότι και να λέει ο κ. Ερντογάν εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα σήμερα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ εάν έχει τις τύχες της Λιβύης στα χέρια του μετά την επίτευξη πολιτικης λύσης έχει δεσμευθεί για την κατάργηση του μνημονίου Τουρκίας - Τρίπολης αλλά και για να συνεχιστούν οι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών «πιάνοντας το νήμα από το 2010».