Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Για την "Καταιγίς 2018" στη Φ/Γ "Ψαρά" οι Ναύαρχοι Κανάρης - Μιαούλης - Μπουμπουλίνα



Με τον Ελληνικό στόλο να κάνει επίδειξη ισχύος και ακρίβειας κατά τις πρώτες ώρες της μεγάλης ετήσιας άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού, στην Φ/Γ "ΨΑΡΑ"βρίσκονται για την "Καταιγίς 2018" οι Ναύαρχοι Κανάρης, Μιαούλης και Μπουμπουλίνα. 

Από το περασμένο Σάββατο οι καρδιές των εμβληματικών ναυμάχων του Πολεμικού μας Ναυτικού, Κωνσταντίνου Κανάρη, Ανδρέας Μιαούλη και τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας βρίσκονται επι της φρεγάτας "Ψαρά", συντροφεύοντας όχι μόνο το πλήρωμα της αλλά και των υπολοίπων μονάδων του Στόλου. 

Η πρώτη αποτίμηση

Στόχος δεν είναι η επιβέβαιωση της άριστης βαθμολογίας πληρωμάτων και μονάδων. Άλλωστε είναι γνωστό το υψηλό επίπεδο. Ένα από τα βασικά ζητούμενα όμως είναι να καταγραφούν λάθη, πιθανές παραλείψεις ή οι αποκλίσεις από, στην σχεδίαση ή και στην εκτέλεση των αποστολών. Ειδικά σε αυτό το σκέλος όπως τόνιζε υψηλόβαθμη πηγή, δίδεται ιδιαίτερη σημασία καθώς αυτό είναι και το νόημα της άσκησης.  

Πάντως από την επισκόπηση στα πεπραγμένα των πρώτων ωρών προκύπτει μια εξαιρετικά θετική αποτίμηση. Οι χρονικοί προγραμματισμοί τηρήθηκαν στο ακέραιο και απέπλευσε το σύνολο των μονάδων που ήταν προγραμματισμένο, ενώ εξήχθησαν και χρήσιμα συμπεράσματα κατά τα τεχνικά αντικείμενα πάνω στα οποία εξασκήθηκαν οι δυο αντίπαλες ομάδες. 

Την εξέλιξή τους άλλωστε παρακολούθησε από κοντά την Κυριακή, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευαγγελος Αποστολάκης, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη και τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο. Παρακολούθησε μεταξύ άλλων εκτέλεση πυρών κατά εναέριου στόχου (ανεμούριο) στο πεδίο βολής Άνδρου.

Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη των δυνάμεων στο Αιγαίο συνεχίζεται με τις μονάδες να καταφθάνουν στα προκαθορισμένα βάσει του σχεδιασμού σημεία. Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και το φόρτωμα των στρατευμάτων και το σύνολο των δυνάμεων θα πλεύσει στις οριοθετημένες περιοχές για το τακτικό παίγνιο. 

"Το ΠΝ σας περιμένει στα πλοία σας"

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018», πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να καταπλεύσουν στους κάτωθι λιμένες του Αιγαίου Πελάγους, με σκοπό να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, που διοργανώνονται υπό το συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος». 

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται ενόψει του κατάπλου των πολεμικών πλοίων σε ένα από συνολικά είκοσι λιμάνια που επελέγησαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος".  "Από 8 έως 10 Ιουνίου το Πολεμικό Ναυτικό σας περιμένει στα πλοία σας" είναι το συγκινητικό σλόγκαν. 

Τα λιμάνια που θα υποδεχθούν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είναι τα ακόλουθα:

Αγίου Ευστρατίου

Αλεξανδρούπολης

Αμοργού

Βόλου

Θάσου

Θεσσαλονίκης

Ικαρίας

Καβάλας

Καλύμνου

Λέσβου

Λήμνου

Μεγίστης

Οινουσσών

Ρόδου

Σαμοθράκης

Σάμου

Σκοπέλου

Φούρνων

Χίου

Ψαρών

Οι εκδηλώσεις στα Ψαρά

Κεντρική Νήσος των εκδηλώσεων είναι τα ακριτικά Ψαρά, όπου, την Τρίτη 05 Ιουνίου 2018, θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερες εκδηλώσεις, παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Στο επίκεντρο τους θα είναι η απόδοση τιμών στους Ναυάρχους Κωνσταντίνο Κανάρη, Ανδρέα Μιαούλη και Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, στο πρόσωπο των οποίων αναγνωρίζεται και τιμάται η προσφορά όλων των επώνυμων και ανώνυμων ηρωικών Ναυμάχων του κατά θάλασσα αγώνα, διαχρονικά. 

Οι εκδηλώσεις «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 με την επιθεώρηση του Στόλου εν πλω, από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Σαρωνικό Κόλπο.

Με την πραγματοποίηση των εν λόγω εκδηλώσεων, αναδεικνύονται και ενισχύονται οι άρρηκτοι δεσμοί του Ελληνικού λαού με τη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό, που αποτελεί βασικό παράγοντα της Εθνικής μας ισχύος, θεματοφύλακα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και προασπιστή της εδαφικής μας ακεραιότητας. Παράλληλα δε, προβάλλεται η πλούσια Ναυτική Παράδοση και η Ναυτική Ιστορία της Ελλάδας.