Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γερμανικό ΥΠΕΞ για συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Στηρίζουμε την απόφαση της ΕΕ στο πλευρό της Ελλάδας



Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο στηρίζει την απόφαση της ΕΕ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και βρίσκεται «στο πλευρό της Ελλάδας».

Η Γερμανία βρίσκεται «στο πλευρό της Ελλάδας» αναφορικά με την αντίδραση στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει σαφή θέση και βεβαίως η Γερμανία στηρίζει πλήρως αυτήν την απόφαση στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε.
Ερωτηθείς εάν η παροχή οπλισμού από την Τουρκία στη Λιβύη, όπως προβλέπει το μνημόνιο των δύο χωρών, θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων, ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας απάντησε:

«Η θέση μας για το εμπάργκο όπλων είναι σαφής. Δεν έχει αλλάξει κάτι με αυτήν τη συμφωνία. Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή όπλων προς την Λιβύη. Αυτό επιτηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη και σε αυτό το εμπάργκο συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων. Η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων παραβιάζει το εμπάργκο».

Υπενθυμίζεται ότι τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ, μετά από επιστολή που είχε στείλει για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «κακώς δεν προσκληθήκαμε» στο Βερολίνο.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο επικοινώνησα και γραπτώς, και μπορώ να σας πω ότι αύριο θα έχω και τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ για να συζητήσω το ζήτημα αυτό», δήλωσε.