Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γεραπετρίτης: Θα φθάσουμε στα 12 μίλια εν καιρώ



Θα φθάσουμε στα 12 μίλια εν καιρώ, όπως ήδη ξεκινήσαμε σήμερα που μιλάμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς και μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας πως, θα συντελεσθεί και για την υπόλοιπη επικράτεια σε πολιτικό χρόνο, ο οποίος θα κριθεί σκόπιμος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής και ερωτηθείς για την τοποθέτησή του ως προς το όριο των έξι μιλίων, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «προσήλθα στην πολιτική με αποκλειστικό σκοπό να ενημερώνω τους πολίτες με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και την αλήθεια. Δεν πρόκειται ποτέ να ωραιοποιήσω μια κατάσταση, δεν πρόκειται ποτέ να αναζητήσω ευκαιριακά πολιτικά οφέλη, ωραιοποιώντας καταστάσεις».

«Σήμερα που μιλάμε η ελληνική κυριαρχία εκτείνεται στη θάλασσα στα έξι ναυτικά μίλια, στον αέρα στα δέκα. Εντός αυτής της κυριαρχίας η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση ή ανάμειξη -και θέλω σε αυτό να είμαι κάθετος», υπογράμμισε.

«Έξω από αυτά τα όρια η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, έχει το βασικό της δικαίωμα, που είναι το μονομερές κυριαρχικό και απόλυτο δικαίωμα να φθάσει τα χωρικά της ύδατα ως τα 12 μίλια. Θα το πράξει η χώρα μας, θα φθάσουμε στα 12 μίλια εν καιρώ, όπως ήδη ξεκινήσαμε σήμερα που μιλάμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς και μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο. Θα συντελεσθεί και για την υπόλοιπη επικράτεια σε πολιτικό χρόνο, ο οποίος θα κριθεί σκόπιμος. Από την άλλη, εύκαιρα και καιροσκοπικά λόγια τα οποία θέλουν να βυθίζουμε πλοία σε διεθνή ύδατα ή να κάνουμε μια πολιτική που θα οδηγούσε σε άμεσες ρήξεις, θα πρέπει να τα σκεφτόμαστε δύο φορές. Η διπλωματία θα πρέπει να γίνεται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και πριν μιλήσουμε για αυτό, καλό είναι να το γνωρίζουμε», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα με τις σχετικώς λίγες ΜΕΘ αντέχει απολύτως»

Αναφερόμενος στην πανδμημία του νέου κορωνοϊού, είπε ότι «η Ελλάδα με τις σχετικώς λίγες ΜΕΘ αντέχει απολύτως, ενώ χώρες με ισχυρή παράδοση, όπως το Βέλγιο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τεράστια έλλειψη ΜΕΘ». Επεσήμανε δε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας «έχει ενισχυθεί το τελευταίο 15μηνο με έναν τρόπο που δεν είχε συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση».

Είπε επίσης ότι «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια σχετικά καλή κατάσταση, η έξαρση χτυπάει και τη χώρα μας, έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Η Ελλάδα, και πάλι, όπως και στο πρώτο κύμα, ήταν εμπροσθοβαρής σε ό,τι αφορά τα μέτρα, και στο κομμάτι της αυστηροποίησης και στην ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων της χώρας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης των τοπικών lockdown, απάντησε πως αυτό θα συμβεί αν απαιτηθεί. «Όλα τα μέτρα, και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση, έχουν ληφθεί έγκαιρα πρώτα σε μας παρά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», επισήμανε.