Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Φόβοι για κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το άσυλο στον τούρκο αξιωματικό



Δεν κράτησαν πολύ οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε – σύμφωνα με το Μαξίμου – μία νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς οι καθημερινές προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας – μετά και το άσυλο στον τούρκο αξιωματικό – δείχνουν ότι έρχονται νέες «φουρτούνες» .

Μετά την απόφαση του ΣτΕ να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς  η Άγκυρα απάντησε με έναν ορυμαγδό προκλητικών δηλώσεων. Σε ένα… παραλήρημα με διαδοχικά tweets ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος (AKP), Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να «μάχεται εναντίον των συνωμοτών του πραξικοπήματος, όπως κάνουμε με την τρομοκρατία».

Κορυφώνοντας την επίθεσή εναντίον της Ελλάδας είπε πως: «Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική δικαιοσύνη πήρε το μέρος των εχθρών της Τουρκίας με αυτή την απόφαση. Αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό και ντροπιαστικό από το να υποστηρίζεις τρομοκράτες».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος σημειώνοντας ότι «Η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τους πραξικοπηματίες είναι ένα ακριβές παράδειγμα έλλειψης προνοητικότητας, σε μια περίοδο που μιλάμε για εκ νέου οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και επιδεικνύεται κάθε είδους καλή πρόθεση».

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας  έχουν θορυβήσει την Αθήνα η οποία φοβάται ότι πιθανότατα θα υπάρξει το προσεχές διάστημα ένας νέος γύρος κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της γείτονος.

Οι δηλώσεις που έρχονται από την Τουρκία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού στην Ελλάδα για τις κινήσεις που θα δούμε το επόμενο διάστημα.