Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Έβρος: Βρέθηκε πτώμα Τούρκου στρατιωτικού που είχε σχέσεις με τον Φ.Γκιουλέν


Αλλο ένα θρίλερ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Τουρκία εξελίσσεται αυτή τη φορά στον Εβρο όπου εντοπίστηκε το πτώμα του Μουράτ Ζουμρέ (Murat Zümre), μηχανικού υπολογιστών στη 15η Πυραυλική Βάση στην Κωνσταντινούπολη.
 
Ο Μ.Ζουμρέ είχε αποστρατευτεί από τη θέση του κατηγορούμενος για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν και η υπόθεση του τελούσε υπό έρευνα από τις τουρκικές Αρχές.
 
Το νεκρό του σώμα βρέθηκε στον ποταμό Έβρο 78 ημέρες μετά την εξαφάνισή του, σύμφωνα με το Turkish Minute.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για τον Ζουμρέ είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, ενώ ο ίδιος είχε μετακομίσει με την οικογένειά του στο χωριό Ουμούρτσα της ανατολικής Θράκης, στην περιοχή της Ανδριανούπολης στις 12 Δεκεμβρίου και σχεδίαζε να περάσουν οικογενειακώς στην Ελλάδα και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
 
Το Turkish Minute αναφέρει ότι ο Ζουμρέ έπεσε στον Έβρο ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από απόσπασμα Τούρκων χωροφυλακών. Τον έψαχναν στο ποτάμι επί δύο εβδομάδες αλλά δεν τον βρήκαν.
 
Ο Zümre φέρεται να πήδηξε στον ποταμό Μαρίτσα. Ομάδες διάσωσης από την καταστροφή της Τουρκίας και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) αναζητούσαν τον Zumrut για δύο εβδομάδες, αλλά τίποτα δεν είχε ακούστει από από τότε μέχρι τώρα. Το σώμα του βρέθηκε στον ποταμό Μαρίτσα από τις τουρκικές στρατιωτικές περιπολίες έξι χιλιόμετρα από την όχθη του ποταμού, όπου χάθηκε.
 
Στις 8 Μαρτίου το πτώμα του βρέθηκε στην τουρκική όχθη του Έβρου από στρατιωτική περίπολο έξι χιλιόμετρα από τη σημείο που είχε χαθεί.
 
Να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί οι στρατιωτικοί κατηγορούνται από τις τουρκικές Αρχές ότι υποστηρίζουν το κίνημα-δίκτυο του αυτοεξόριστου ιμάμη στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδίασε και εξετέλεσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
 
Το σώμα του εστάλη στο Συμβούλιο İstanbul όπου ο ιατροδικαστικής με τεστ DNA επιβεβαίωσε την ταυτότητά του.
 
Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία μέσω παράνομων τρόπων, επειδή έχουν τα διαβατήριά τους έχουν ακυρωθεί λόγω της συνεχιζόμενης καταστολής των οπαδών του κινήματος Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση masterminding μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.
 
Η Τουρκία γνώρισε μια στρατιωτική απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, στην οποία σκοτώθηκαν  πάνω από 240 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερα από χίλια άλλα. Αμέσως μετά το πραξικόπημα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της κυβέρνησης, μαζί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσαν το φταίξιμο στον Φ.Γκιουλέν, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για το σκοπό αυτό.
 
Παρά το γεγονός ότι το κίνημα Γκιουλέν αρνείται σθεναρά έχει κανένα ρόλο στο πραξικόπημα, η κυβέρνηση κατηγορεί ότι έχει σχεδίασε το αποτυχημένοπραξικόπημα και πως Fethullah Gülen, ενέπνευσε το κίνημα, για την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αντιμετώπισε την απόπειρα πραξικοπήματος ως "ένα δώρο από τον Θεό" - και η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκτεταμένη εκκαθάριση με στόχο την καθαρισμό στους φιλικά προσκείμενους του Γκιουλέν. 
 
Στην επί του παρόντος σε εξέλιξη εκκαθάριση μετα-πραξικόπημα, πάνω από 135.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων χιλιάδες εντός του στρατού, έχουν εκκαθαριστεί λόγω πραγματικών ή υποτιθέμενη σχέση τους με το κίνημα Γκιουλέν, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού εργασίας στις 10 Γενάρη. Από το Μάρτιο του 1, 93248 άνθρωποι κρατούνται χωρίς απαγγελία κατηγορίας, με ένα επιπλέον 46.274 σε προφυλάκιση.
 
Συνολικά 7.316 ακαδημαϊκοί απολύθηκαν, και 4.070 δικαστές και εισαγγελείς έχουν εκκαθαριστεί πάνω από φερόμενη εμπλοκή πραξικόπημα ή τρομοκρατικές διασυνδέσεις.
Πηγή κειμένου: 

Pronews.gr