Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Έβρος: Θα ζητήσουν ανταλλαγή με τους «8» για την απελευθέρωση των «2»;



Έντονα ειναι τα σενάρια που βλέπουν την Τουρκία να ζητάει ως ανταλλαγή για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών την έκδοση των «8» Τούρκων στρατιωτικών. 

Οι στρατιωτικοί της ιστορικής 3ης Μηχανοκίνητης ορεινής Ταξιαρχίας "Ρίμινι" συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο στην όριο γραμμή της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OnAlert πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και ένα ΕΠ-ΟΠ Λοχία. 

Ωστόσο στο πλαίσιο της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού και των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, επικρατεί ο φόβος οτι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών την έκδοση των «8» Τούρκων στρατιωτικών που θεωρεί πραξικοπηματίες. 

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου εξωτερικών στο OnAlert πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και ασύγκριτες καθώς η μία εχει να κάνει με πραξικοπηματίες ενω η άλλη περίπτωση αφορά στρατιωτικούς που πέρασαν τα σύνορα "λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών". Οι ίδιες πηγές αναφέρουν οτι τα μηνύματα ειναι θετικά καθώς σε επίπεδο διπλωματίας λειτούργησαν οι διπλωματικοί διαυλοι. 

Σχετικά με το πόσο μπορεί να κρατήσει η υπόθεση των στρατιωτικών πληροφορίες του OnAlert αναφέρουν οτι μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες. Πάντως εαν οι γείτονες θέλουν να "κάνουν κίνηση καλής θέλησης μπορούν να αφήσουν τους έλληνες στρατιωτικούς κατευθείαν" τόνισαν οι ίδιες πηγές.