Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εθνική υπερηφάνεια: «Πλημμύρισε» Ελλάδα η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν



Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, οι ομογενείς της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι και του Κονέκτικατ «έβαψαν» την 5η Λεωφόρο στο χρώμα του ουρανού και της Γαλανόλευκης για περίπου τρεις ώρες το απόγευμα της χθεσινής Κυριακής, τιμώντας την 197η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος greeknewsonline.com, Ελληνοαμερικανοί όλων των ηλικιών, αρκετοί ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές του τόπου τους, παρέλασαν με τους 100 και πλέον συλλόγους, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες τους, τις κοινότητές τους, τα σχολεία και τους φοιτητικούς τους συλλόγους και άλλους ομογενειακούς φορείς, με 43 άρματα και 11 φιλαρμονικές.

Η παρέλαση ήταν φέτος αφιερωμένη στην Μακεδονία, δεν έλειψαν όμως συνθήματα για την ενότητα του Ελληνισμού, για το το

Κυπριακό, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, την αναγνώριση των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ξεχώρισε το άρμα της ΑΧΕΠΑ με διπλά μηνύματα προς τις ΗΠΑ να μην επιτρέψουν την τουρκική επιθετικότητα στη νοτιανατολική Μεσόγειο και προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ και να εγκαταλείψει την πολεμική νεοοθωμανική ρητορική της.

Ιδιαίτερο χρώμα και τόνο προσέδωσαν και στο φετινό εορτασμό η παρουσία των Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς που με το αγέρωχο ύφος και τη λεβεντιά τους σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας στους ομογενείς, η συμμετοχή των σημαιοφόρων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Χορευτικός Ομιλος Ορεστιάδας, ο Σύνδεσμος των Βατραχανθρώπων, καθώς και η γιγαντιαία σημαία της Ακρόπολης που κρατούσαν αριστούχοι μαθητές των σχολείων μας.

Για μια ακόμη χρονιά έδωσε το «παρών» ως Γεώργιος Καραϊσκάκης πάνω στο άλογό του ο Γιάννης Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης του Bay Ridge Bakery στο Μπρούκλυν, ενώ συμμετείχε και φέτος οι κοινότητες του Ευαγγελισμού του Ρότσεστερ και του Ευαγγελισμού του Μπάφαλο, καθώς και η αεροπορική εταιρεία Emirates, η οποία μάλιστα ανέλαβε το κόστος μεταφοράς από την Αθήνα της Προεδρικής Φρουράς.

Ενθουσίασε η συμμετοχή των μικρών παιδιών, πολλά απ’ αυτά παρέλασαν φορώντας παραδοσιακές στολές και κρατώντας σημαιάκια στα χέρια τους και άλλα στην αγκαλιά των γονιών τους, ενώ άλλα έδειχναν να παρακολουθούν με ενδιαφέρον την παρέλαση, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον.

Δυναμική ήταν η συμμετοχή του Ελληνισμού του Νιου Τζέρσι που παρέλασε με δώδεκα ενορίες και πέντε φοιτητικές οργανώσεις στο B’ Battalion.

Τελετάρχες ήταν ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, η εισαγγελέας του Nassau County στο Λονγκ Αϊλαντ, Μαγδαληνή Σίγκα και ο επιχειρηματίας Παντελής Μπούμπουρας.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά και την Κύπρο ο Επίτροπος της Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου. 

Μετά την παρέλαση ο εορτασμός συνεχίστηκε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια με το δείπνο προς τιμήν των Ευζώνων και της Ομογένειας.