Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ερντογάν: Καμιά σχέση η Ελλάδα με τη Λιβύη



«Η Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με τη Λιβύη» είπε την Τετάρτη από την Τύνιδα ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Τυνήσιο ομόλογό του, Καΐς Σαγιέντ, σχολιάζοντας εμμέσως την πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη. «Το να έχει η Ελλάδα λόγο στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι εκτός συζήτησης» υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Όπως είπε, η Τυνησία μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες της προώθησης της σταθερότητας στη Λιβύη.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και ο Σαγιέντ συζήτησαν τα αναγκαία βήματα για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας μέσα από τον διάλογο όλων των Λίβυων.

Σύμφωνα με τον Τυνήσιο Πρόεδρο, δεν συζητήθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό του οι συμφωνίες μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, καθώς, όπως είπε, αυτές οι συμφωνίες αφορούν τις δυο χώρες και δεν περιλαμβάνουν την Τυνησία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έστειλε ποτέ στρατιωτικές δυνάμεις χωρίς πρόσκληση. «Εάν υπάρχει μια πρόσκληση, θα το σκεφτούμε» συμπλήρωσε, για να αναφέρει ότι συζητάει μόνο με την αναγνωρισμένη Λιβυκή κυβέρνηση από τον ΟΗΕ.

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να μη συμμετέχουν στη διαδικασία του Βερολίνου χώρες όπως η Τυνησία, η Αλγερία και το Κατάρ, καθώς γνωρίζουν καλά την κοινωνικοπολιτική δομή της Λιβύης.

Οι δύο πρόεδροι, πέρα από το ζήτημα της Λιβύης, συζήτησαν και τις διμερείς σχέσεις τους. Ο Τυνήσιος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να ενισχυθεί η οικονομική εταιρική σχέση με την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.

Εκτός από την οικονομική συνεργασία, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας, της υγείας, της γεωργίας και του εμπορίου, καθώς, παρότι το διμερές εμπόριο ανέρχεται σε 1,1 δισ. δολάρια, παραμένει κάτω από τις προσδοκίες των δυο χωρών.

Ο Σαγιέντ εκλέχθηκε Πρόεδρος ως ανεξάρτητος στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου, ενώ πολιτικά ανήκει στον χώρο του κοινωνικού συντηρητισμού, διαχωρίζοντας τη θρησκεία από την πολιτική.

Τη Δευτέρα είχε υποδεχθεί στο παλάτι της Καρχηδόνας τους εκπροσώπους του Ανώτατου Συμβουλίου της Λιβύης για τις πόλεις και τις φυλές, για να διερευνήσει τις δυνατότητες στην εξεύρεση πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της κρίσης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την Προεδρία της Τυνησίας, μετά από πρόσκληση του Ανώτατου Συμβουλίου της Λιβύης στον Σαγιέντ, ώστε να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει η αιματοχυσία και να επανενωθεί ο λαός της Λιβύης.

Ο Τυνήσιος Πρόεδρος θεωρείται ότι τηρεί ίσες αποστάσεις από τους πρωταγωνιστές της Λιβυκής κρίσης, είναι γνώστης της πολιτικοκοινωνικής κατάστασης της χώρας, ενώ έχει δηλώσει την ετοιμότητά του στην εξεύρεση λύσης στην Λιβυκή κρίση, μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις και κάθε στρατιωτική επιλογή ως λύση.