Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ερντογάν: «Ενοχλήθηκε» και από τις περιπολίες για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων



Ο Τούρκος πρόεδρος γίνεται όλο και πιο θρασύς απέναντι σε μία αμήχανη Ευρώπη. Εκτός του μεταναστευτικού και της πίεσης που ασκεί στην Αθήνα και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το άνοιγμα της στρόφιγγας που εκτοξεύει τις μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά, η Άγκυρα μοιάζει αποφασισμένη να κλιμακώσει σε όλα τα επίπεδα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η χώρα του προτίθεται να ανοίξει "προξενείο" στην Αμμόχωστο κατ’ εντολή Ερντογάν, ώστε να μην πηγαίνουν οι Τούρκοι πολίτες της περιοχής της Καρπασίας στην Λευκωσία για την διεκπεραίωση προξενικών υποθέσεων.

"Έχει καθορισθεί και το μέρος", είπε, χωρίς να το ανακοινώσει, ενώ ανέφερε ότι "πρόξενος" θα είναι ο Κασίμ Καμπάν. "Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρπασίας. Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου". Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, πρόκειται για προξενείο σε κατεχόμενη περιοχή, σε ψευδοκράτος, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος, εκτός της Τουρκίας. "Τι είναι; Άντρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;» απάντησε η Λευκωσία, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου της Πρόδρομου Προδρόμου.

Εκτός από την Κύπρο, η Τουρκία στοχοποιεί και την Ελλάδα, θέτοντας ζήτημα γκιουλενιστών φυγάδων. Επικρίνει για μία ακόμα φορά την Ελλάδα ότι προσφέρει καταφύγιο σε "τρομοκράτες" κι ότι "απωθεί βιαίως μετανάστες και πρόσφυγες" πίσω στην Τουρκία. Προφανώς, η Άγκυρα αναφέρεται στο ότι οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να φυλάξουν τα σύνορα και να αποτρέψουν τις παράνομες εισόδους.

Είναι εμφανές πως ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την πίεση σε Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα. Ακολουθεί την πάγια τακτική, μέσω της οποίας επιχειρεί να πειθαναγκάσει την πρώτη σε μια μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου και την δεύτερη σε μία διμερή διαπραγμάτευση με τουρκικούς όρους. Η Κύπρος, η οποία αντιμετωπίζεται από την Άγκυρα ως ο αδύναμος κρίκος, εισπράττει λεκτικές, αλλά και πραγματικές απειλές

Μετά τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ με σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, η Τουρκία τραβάει το σκοινί και σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Επιχειρεί επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αναζήτησης συνομοσπονδιακής λύσης. Μιλώντας σε συγκέντρωση Τούρκων εποίκων από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, "η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θα αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα». Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή επιχειρεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κατευθύνοντας την πορεία των συνομιλιών προς τα εκεί που θέλει.

Γεγονός παραμένει ότι η θερμοκρασία στο μέτωπο με την Τουρκία μέρα με τη μέρα ανεβαίνει, διαμορφώνοντας μία επικίνδυνη κατάσταση. Ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό ως μέσο πολιτικής επιβίωσής του. Εκτός από τα ανοικτά μέτωπα στη Συρία και την οικονομική κρίση, το καθεστώς επιχειρεί να παίξει δυνατά το χαρτί του προσφυγικού-μεταναστευτικού με σκοπό να πιέσει ασφυκτικά την Ελλάδα και να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.