Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Επεισόδιο ανάμεσα σε ελληνική φρεγάτα και το τουρκικό σκάφος «Barbaros»



Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πριν από λίγο ότι σημειώθηκε επεισόδιο ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό Barbaros και ελληνική φρεγάτα, στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε τον κατάπλου του σκάφους «Barbaros Hayrettin Pasha», το οποίο διεξήγε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, κάνοντας λόγο για «παρενόχληση του "Barbaros" από την ελληνική φρεγάτα».

Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εμπόδισε την ελληνική φρεγάτα.

Σε άκρως προκλητικό τόνο, το τουρκικό υπουργείο, απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος, διαμηνύει ότι βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι το τουρκικό σκάφος θα συνεχίσει τις έρευνές του.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ 

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «το Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά ξεκίνησε από σήμερα το πρωί (18 Οκτωβρίου) νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλολοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ χθες για αυτό το θέμα είναι εντελώς αβάσιμη από άποψης διεθνούς δικαίου.

«Η επιμονή της Ελλάδας σε ισχυρισμούς που δεν είναι ρεαλιστικοί δεν θα έχει κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός από το να προκαλέσει ζημιά στις διμερείς σχέσεις και την σταθερότητα στη περιοχή», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές της στην υφαλοκρηπίδα της οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

«Με αυτή την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει συμπεριφορές οι οποίες προκαλούν ένταση στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.