Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ελληνικά μαχητικά κυνήγησαν 4 τουρκικά σε όλο το Αιγαίο



Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η χθεσινή με αερομαχίες στο Αιγαίο καθώς όλα δείχνουν πως μετά από την περίοδο της σχετικής ηρεμίας κατά την τελευταία περίοδο των εκλογών στην Τουρκία, ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ έχει βαλθεί να δείξει στον παντοδύναμο πλέον Ερντογάν πως δεν τον επέλεξε άδικα για την θέση αυτή.

Όπως αναφέρει το news.gr,  μετά τις δύο αερομαχίες στην περιοχή Ρόδου και Καστελορίζου την Τρίτη κατά την οποία τα μαχητικά της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που απογειώθηκαν από την Κρήτη έδωσαν το δικό τους μήνυμα, χθες την Τετάρτη η Άγκυρα είπε να δοκιμάσει άλλο σενάριο καθώς έστειλε και πάλι 12 μαχητικά αλλά αυτή την φορά τόσο στο βορειοανατολικό όσο και το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι αερομαχίες σημειώθηκαν όταν λίγο μετά τις 10:30 μια τετράδα από 2 τουρκικά F-16 και 2 F-4 εξομοιώνοντας πιθανότατα σχηματισμό βομβαρδισμού μιας και σε αυτόν συμμετείχαν τα φάντομ, μπήκαν στο FIR Αθηνών στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η Αθήνα απογείωσε δύο μαχητικά F-16 που ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας μετά και τα χθεσινά, στην προκεχωρημένη βάση της Σκύρου.

Τα δύο ελληνικά μαχητικά συνάντησαν την τουρκική τετράδα την στιγμή που βρισκόταν νοτιοανατολικά της Λήμνου και όταν δεν υπάκουσε στις υποδείξεις τους ξεκίνησε μια αερομαχία που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είχε τελειώσει με τα τουρκικά μαχητικά να στρέφονται νότια.

Τα 2 ελληνικά μαχητικά μετά και από σχετική εντολή δεν επαναπαύθηκαν και άρχισαν να ακολουθούν-καταδιώκουν την τουρκική 4αδα που κατευθυνόταν πλέον νότια σημειώνοντας την μία μετά την άλλη τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Είναι ενδεικτικό πως από τις 37 χθεσινές παραβιάσεις, η 4αδα σημείωσε τις 25 καταδιωκόμενη από τα ελληνικά μαχητικά.

Όταν πλέον έφτασαν ανατολικά της Ρόδου η ώρα ήταν 11:25 και τα ελληνικά μαχητικά έλαβαν εντολή να εμπλακούν και πάλι παρά το γεγονός πως τα τουρκικά υπερτερούσαν αριθμητικά. «Και λίγοι μας ήταν» απάντησε χαρακτηριστικά, καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που μίλησε σχετικά στο news.gr.

Παρά την αριθμητική τους υπεροχή τα τουρκικά μαχητικά και πάλι έχασαν το τακτικό πλεονέκτημα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ελληνικό ζευγάρι που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αποτελούνταν από έμπειρους χειριστές.

Τα τουρκικά μαχητικά επέστρεψαν στο τουρκικό FIR μετά και από αυτή την εμπλοκή.

Συνολικά η Τουρκία έστειλε χθες εκτός από αυτή την τετράδα άλλα 6 F-16 και άλλα δύο Φάντομ F-4, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 που έκανε τις άλλες 12 από τις συνολικά 37 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου χθες. Η Τουρκική αεροπορία σημείωσε και 7 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών ενώ δύο από τα μαχητικά που έστειλε ήταν και οπλισμένα.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ: «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».