Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ελληνικά χέρια δοκιμάζουν το F-35C στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln!



“To F-35C συγκρινόμενο με άλλα τζετ είναι πιο ισχυρό, πραγματικά είναι σκέτο “θηρίο”. Το λατρεύω... Μερικά από τα χειριστήρια είναι διαφορετικά, κάτι που πρέπει να συνηθίσεις λίγο -αλλά γι΄αυτό εκπαιδευόμαστε έτσι” λέει ο Αντιπλοίαρχος Chris Karapostoles.

Ο Ελληνοαμερικανός χειριστής, πρώην πιλότος δοκιμών του αμερικανικού Ναυτικού, είναι ένας από τους έμπειρους εκπαιδευτές της Μοίρας VFA-101 που βλέπουν τί μπορεί να κάνει το F-35C πάνω σε ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz.


Ο Ελληνοαμερικανός Lt. Chris "TJ" Karapostoles στο κοκπιτ ενός F-35C κατά τις δοκιμές του τύπου στο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, τον Οκτώβριο του 2015 (φωτο US Navy)

Οι δοκιμές στην ανοικτή θάλασσα πάνω στο USS Abraham Lincoln περιλαμβάνουν απο-προσνηώσεις για την πιστοποίηση χειριστών και επιχειρησιακών διαδικασιών αλλά και εκπαίδευση πιλότων, LSO (Landing Signal Officer, χειριστής επιφορτισμένος με την καθοδήγηση και αξιολόγηση των χειριστών που έρχονται για προσνήωση) και των τεχνικών που υποστηρίζουν τα αεροσκάφη.

Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή της Μοίρας VFA-101 (Strike Fighter Squadron 101) “Grim Reapers” που έχει επωμισθεί το έργο της εκπαίδευσης στα F-35C: να εξοικειώσει το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου με το νέο μαχητικό, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξή του. Σύμφωνα με την ομάδα δοκιμών του αμερικανικού Ναυτικού (F-35 Lightning II Pax River Integrated Test Force) ο τύπος θα πρέπει να έχει επιχειρησιακό status το επόμενο έτος. 

Δείτε τον Ελληνοαμερικανό πιλότο δοκιμών του αμερικανικού Ναυτικού να μιλά για το πρόγραμμα του F-35 στο ακόλουθο βίντεο.